Desenes de persones immigrades dormen cada nit davant la comissaria de Manresa. Fan cua perquè han de fer tràmits urgents i l'única opció és aconseguir un dels números que la Policia Nacional entrega quan obre les portes al matí. Els que arriben tard es queden sense, i tornen l'endemà. El cos admet que es tracta d'una situació de col·lapse sense precedents del servei d'immigració, però no preveu cap solució immediata.

El cap en funcions del Cos Nacional de Policia a Manresa, Jesús Méndez, assegura que el problema escapa la seva capacitat de gestió. "Hi ha més gent que ve a sol·licitar documentació de la que podem atendre", diu.

Ahir es van atendre 51 persones. Dimecres, a les 8 del vespre, ja n'hi havia una desena que feia cua per a l'endemà. La majoria eren marroquines. Necessitaven renovar els papers perquè volien passar les vacances al seu país, i no podien esperar. Deien que no era la primera vegada que havien de fer cua durant hores per fer el tràmit. Però mai com fins ara.

L'increment del nombre de sol·licituds en comparació amb altres anys es va començar a notar el mes passat, i les últimes setmanes s'ha disparat. La comissaria de Manresa ha tramès aquest juliol 601 renovacions de targetes d'estrangers, casi el doble que les 358 de l'any passat.

Totes les persones consultades per Regió7 dimecres al vespre coincidien: havien aconseguit els papers l'any 2005. Va ser arran d'una regularització d'immigrants impulsada pel govern espanyol, presidit aleshores per José Luis Rodríguez Zapatero. Méndez admet que el venciment dels terminis marcats aleshores pot explicar l'augment del nombre de tràmits d'enguany.