En l´espai vedat al públic, un treballador enfilava, quan encara hi havia claror, l´estelada de grans proporcions que, enfocada per un potent focus blanc que destacava enmig de la foscor de la nit, es va hissar gràcies a una grua, prop del brollador. La iniciativa va arrencar xiulets i aplaudiments tímids, però l´estupefacció va sobtar uns i altres quan la meitat de la bandera es va desprendre. Sense més estridències, el Cant de la Senyera va continuar sonant com si res mentre una multitud escoltava amb atenció.

L´aparició de l´estelada va ser criticada pocs minuts després per Felip González, president del grup socialista del PSC a Manresa, que va emetre un comunicat per lamentar «una nova utilització partidista de la festa major. És una llàstima que l´Ajuntament hagi tornat a acceptar que el castell de focs sigui utilitzat políticament, així ho he dit a l´alcalde en persona, que m´ha comentat que la iniciativa no era de l´Ajuntament sinó de l´ANC».

González va afegir que «tot plegat és més greu, encara, en l´actual context preelectoral, on a més a més l´ANC ha pres part per algunes de les formacions polítiques que hi participen... De tal manera que es torna a barrejar un acte oficial de la festa major amb el suport partidista a unes properes eleccions al Parlament: un acte de tots, finançat amb els recursos públics, que es decanta novament com ja va passar l´any 2011».