El ritual es va tornar a complir. Espurnes de foc, petards, olor de pólvora, música i gent, molta gent, van posar ahir al vespre el colofó a la Festa Major de Manresa amb el correfoc. Va ser com si es tractés d'una cerimònia de purificació després dels excessos festius que ni l'amenaça de pluja ni les quatre gotes que van caure just abans de començar van impedir que se celebrés. A Manresa van esclatar ahir 265 quilos de pólvora, més la que es va utilitzar a la mostra de dissabte al vespre i a la moscada infantil del cap de setmana anterior. En total, més de 300 quilos.

L'acte de Xàldiga es va tornar a erigir en un dels més multitudinaris de la festa. A 2/4 de 10 del vespre, la plaça Major, el punt d'inici del recorregut de foc, era plena de gom a gom. Feia xafogor. Al mig de a plaça hi havia els participants amb barrets i mocadors. Als marges, gent que s'ho mirava de lluny.

Poc abans de començar pels altaveus es va poder sentir Els segadors i es va despenjar una estelada gegant d'un dels edificis de la plaça. Poc després es van apagar els llums, els tabalers de Xàldiga hi van posar el ritme i va començar la cercavila d'espurnes. Primer amb els dimonis: les fogueres i fogaines, els moixogants i els capgirells. De seguida es va organitzar la moscada. La gent va començar a ballar sota les guspires i les traques que els capgirells tiraven a terra perquè la gent hi saltés al damunt. La traca ho va acabar d'arrodonir. Després va ser el torn del bestiari. Tots van començar a anar en direcció al carrer Sant Miquel. D'aquí es va anar al de les Piques, plaça d'en Creus, Arbonés, plaça Montserrat, on hi havia sortidors de foc, el carrer Santa Maria, la plaça Gispert, Vilanova, Plana de l'Om, amb una traca que feia 2.000 metres, carrer Nou, Metge Planas, plaça Pedregar, plaça del Carme, Cap del Rec i novament la plaça Major.

El correfoc es va celebrar amb dues novetats. Per una banda, va recuperar el recorregut original i va tornar a passar per la plaça del Carme i el carrer Pedregar, com en els seus orígens.

Per l'altra, la mulassa va celebrar el seu 30è aniversari. Està en plena forma. A la mostra del correfoc ja va celebrar el seu aniversari fent esclatar una carretilla al mig de la plaça Major, i aquests dies ha dut un mocador recordant la fita.