L'Ajuntament de Manresa començarà la creació del Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià el proper mes d'octubre, un projecte que té un pressupost total de 800.000 euros i que la Generalitat hi participa amb una subvenció de 400.000. El nou centre estarà situat al Museu Comarcal i inclourà sales d'acollida, polivalents i expositives. La primera fase preveu restaurar un portal barroc que hi ha a un dels extrems del claustre i posteriorment es rehabilitarà la resta de l'equipament amb l'objectiu de tenir el nou centre enllestit a finals del 2017. El regidor de Cultura, Joan Calmet, ha manifestat que "no és una actuació de mínims" i que permetrà fer "un salt de qualitat important".

En aquests moments el Centre d'Acollida ja funciona de forma provisional dins el Museu Comarcal, però a partir del proper mes d'octubre s'iniciaran els treballs per adequar gran part del recinte per a aquesta finalitat. Aquesta és una de les principals accions que s'emmarquen dins el projecte Manresa 2022, que commemorarà els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha mostrat la seva satisfacció per la subvenció rebuda per part de la Generalitat i ha manifestat que el govern "confia en l'estratègia i la significació té el projecte per la ciutat i pel país". L'Ajuntament inclourà una partida de 400.000 euros dins el pressupost del 2016 per completar el cost del projecte.

Entre les actuacions previstes hi ha el trasllat de l'entrada principal a la banda de la plaça Sant Ignasi, una operació que va lligada a l'enderroc de l'edifici de la Sala Ciutat. La nova entrada inclourà un espai de recepció amb informació turística, un servei de bar, una zona de taquilles i una botiga de productes del Cami Ignasià. Calmet ha explicat que des del carrer es veurà el claustre i que "vindrà de gust entrar-hi a passejar". Precisament la restauració del claustre neoclàssic també s'inclou dins les fases previstes fins el 2017, igual que la creació de dues noves sales del museu sobre el Barroc i la Contrarreforma i sobre els jesuïtes a Manresa.

El projecte també preveu la restauració del portal barroc que connecta amb el carrer Viladordis, tot i que no faria la funció d'entrada principal al recinte. A la mateixa banda de l'edifici s'hiha projectat un espai de descans pels pelegrins i un lapidari amb una selecció de peces del fons del museu. Per altra banda també es recuperaran els elements estructurals originals de l'edifici, es reforçaran els forjats actuals i es substituiran els tancaments de fusta actuals, entre altres actuacions. Des del punt de vista urbanístic, la intervenció també servirà per dignificar un espai que actualment està poc valorat i per obrir-lo definitivament a la ciutat.

Arribada de pelegrins a Manresa

Prop de 85 pelegrins ja han passat pel Centre d'Acollida instal·lat provisionalment al Museu Comarcal. L'espai va obrir el passat mes de juny i en tres mesos ha rebut la visita de pelegrins principalment estrangers. Un 82% han sigut persones de fora de l'Estat: 31 provinents d'Amèrica del Nord, 27 de Bèlgica i 8 de Mèxic. Des de l'Oficina de Pelegrins del Camí Ignasià situada a Barcelona han comptabilitzat una xifra de 324 pelegrins durant aquest any 2015 que han fet el recorregut, ja sigui en la seva totalitat o per etapes.