El Jutjat Penal número 3 de Manresa ha suspès aquest dimecres el judici previst contra quatre veïns del bloc ocupat per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca del Bages al carrer Girona de Manresa, a qui la fiscalia acusa d'un delicte d'usurpació. Ha estat la mateixa fiscal qui ha demanat la suspensió de la vista judicial per demanar a la titular de l'edifici, la SAREB (l'anomenat banc dolent) que acrediti que els habitatges han estat cedits. La jutgessa ha reassenyalat el judici per al proper 3 de novembre.

En el seu escrit de conclusions inicials, la fiscalia demana als quatre veïns acusats (que pertanyen a dues famílies diferents) una multa de 360 euros i la restitució de l'immoble al "legítim titular". Tot i així, abans que comencés el judici, els advocats dels acusats han mostrat a la fiscal i a la jutgessa documentació sobre la cessió que la SAREB (l'anomenat banc dolent) ha fet dels pisos, després d'una negociació amb l'Agència Catalana de l'Habitatge i l'Ajuntament de Manresa.

En el judici, a més, hi ha comparegut per sorpresa un representant legal de la SAREB, malgrat que s'havia retirat com a acusació particular. I ho ha fet amb la voluntat d'adherir-se a les peticions de la fiscalia durant el judici. La jutgessa, però, no ha acceptat la participació en el judici del representant de la SAREB, perquè no tenia els poders judicials revocats, ja que s'havia retirat del cas.

Davant d'això, la fiscal ha sol·licitat la suspensió del judici per doble motiu: perquè l'advocat de la SAREB tenia els poders revocats i per poder demanar formalment a la SAREB l'estat de les negociacions amb l'Agència Catalana de l'Habitatge. Els advocats de les defenses han acceptat la suspensió i han demanat també a la jutgessa que es demani a l'Ajuntament informació sobre la cessió dels habitatges. Es dóna el cas que ahir mateix, dimarts, el consistori ja va emetre un comunicat demanant l'arxivament del cas i la retirada de les acusacions contra els veïns imputats, assegurant que l'Agència Catalana de l'Habitatge ja disposa de la documentació per regularitzar la situació de les famílies que viuen a l'immoble. Ara, en el judici reassenyalat per al proper 3 de novembre, caldrà veure si la fiscalia manté la mateixa acusació o si l'atenua.

Nombrosos simpatitzants de la PAHC del Bages s'han concentrat aquest matí davant dels jutjats de Manresa per mostrar suport als afectats, que han celebrat la suspensió del judici i han confiat que tot plegat condueixi a la seva absolució.