Avortament espontani, part prematur, mortalitat i morbiditat perinatal i infantil, mort sobtada del lactant, baix pes en néixer... Són alguns dels riscos que pot generar fumar durant l'embaràs. Per ajudar dones embarassades que fumen, l'ICS ha posat en marxa una consulta sobre tabaquisme al CAP Bages. La porta un equip especialitzat format per llevadores i professionals de ginecologia.

L'objectiu del nou servei, a cura del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), és aprofitar el seguiment de l'embaràs que ja fan les llevadores i professionals de ginecologia per acompanyar la dona en el procés de deshabituació tabàquica, ja que l'embaràs és un moment d'especial motivació per fer el pas. Aquest seguiment continua durant el postpart per evitar recaigudes.

Fins ara, el consell i la intervenció per deixar el tabac en el cas de dones embarassades els feia la llevadora durant la visita de la gestació. Amb la creació de la nova consulta es disposa d'un espai diferenciat i d'un equip de professionals específic que permet oferir una atenció de qualitat tant a la gestant com a la seva parella, amb l'objectiu d'incrementar l'èxit en la deshabituació tabàquica en casos molt complicats.

Amb la mateixa finalitat, s'han posat en marxa grups educatius de deshabituació tabàquica que condueix una llevadora i en els quals participen dones embarassades que volen deixar el tabac. La llevadora, que és referencial durant el control de l'embaràs normal, esdevé la professional ideal per assessorar i acompanyar l'embarassada en el procés de deixar de fumar, juntament amb l'equip multidisciplinari format per professionals de ginecologia, psicologia i assistència social.