Manresa va celebrar celebrar ahir l´acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça Onze de Setembre, organitzat per l´Ajuntament de la ciutat. Amb un to que va combinar la solemnitat pròpia d´aquest acte commemoratiu i també la reivindicació, l´acte va seguir el format aprovat pel ple municipal el juliol del 2013, i d´acord amb el fet que Manresa forma part de l´Associació de Municipis per a la Independència (AMI).

L´acte, presidit per la bandera estelada i conduït pel periodista manresà Carles Jódar, va començar amb el Ball de l´Homenatge, a càrrec de Jordi Gros, dansaire de l´Esbart Manresà de l´Agrupació Cultural del Bages. Era una de les novetats d'aquest any. Es tracta d'una dansa sòbria, ballada per una sola persona, que té per objectiu ser present als actes més importants del país.

Tot seguit, va prendre la paraula el músic manresà Natxo Tarrés, que va glossar la significació de la Diada. Per a Tarrés, la Diada Nacional d'aquest any "serà recordada per la història" i marcarà un punt d'inflexió. Segons ell, en el marc d'una crisi econòmica i sistèmica, "el nou país que ha de néixer ha de ser per a tothom. Ha de tenir en compte aspectes de sostenibilitat i el bé comú i ha de posar la persona el centre de les polítiques". Tarrés va posar en dubte el "model de creixement continu", i va afegir que Catalunya "és un lloc privilegiat, que pot ser un referent al món" i creu que el procés actual pot ser l'inici d'un "camí d'i·lusió i esperança per fer junts un país i un món millor".

L´acte va continuar amb el parlament de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui va afirmar que la ciutadania surt al carrer per manifestar la voluntat de "poder aconseguir un estat propi i independent, reconegut internacionalment i amb tota la capacitat per créixer i desenvolupar-se lliurement". L´alcalde també va recordar la majoria sobiranista a l´Ajuntament de Manresa, que a les darreres eleccions ha passat de 16 a 19 regidors, del total de 25, de manera que "la majoria que el juliol del 2013 va aprovar com havia de ser aquest acte ha crescut, i per tant la legitimitat democràtica d´aquesta celebració és encara més indiscutible". Valentí Junyent va fer seves unes paraules de l'artista empordanès Antoni Pitxot, recentment desaparegut, per a qui "Catalunya ha tingut una gran història i té un present complex, però pot tenir un gr an futur".

A continuació, l´alcalde de Manresa i representants de grups municipals de CiU, ERC, CUP i DM van fer la tradicional ofrena floral.

Tot seguit ha ser el torn de les prop de 50 entitats i institucions de la ciutat, que van fer l´ofrena floral. L´acte va acabar amb la ballada de la sardana La Santa Espina, amb la col·laboració del Grup Sardanista Dintre el Bosc i de sardanistes de Nova Crida.