Regió 7

A l´abocador de Manresa hi ha gruixos de deixalles més alts que el campanar de la Seu

Quan una zona queda plena es segella per evitar filtracions i es tracta perquè en poc temps estigui coberta de verd

26.09.2015 | 07:53
Maquinària treballant al dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent
Maquinària treballant al dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent

No generen impacte visual perquè es recobreixen de terra i es planta vegetació a sobre, però a l'abocador de Bufalvent de Manresa hi ha punts on es poden acumular fins a 60 metres de deixalles compactades. L'edifici de més alçada de la ciutat és la Seu, que té el campanar a 50 metres del terra.

Al dipòsit controlat de residus del Parc Ambiental de Bufalvent, hi arriben cada any 50.000 tones de residus municipals. Són aquelles deixalles que no han estat dipositades als contenidors de selectiva i que, per tant, no es podran reaprofitar ni valoritzar. Al dipòsit, aquests residus són escampats i compactats en un vas prèviament preparat i impermeabilitzat, i finalment la zona queda segellada i es regenera paisatgísticament.
Des del Parc Ambiental de Bufalvent expliquen que perquè les deixalles puguin ser tractades amb total seguretat ambiental al dipòsit, cal una preparació inicial, per deixar el vas ben adequat per quan comencin a arribar els camions.

Primer de tot, cal preparar el terreny, com si s'anés a construir una carretera. S'ha de fer una excavació, donant forma al vas del dipòsit, i treure totes les terres sobrants, que es guarden per utilitzar posteriorment en l'explotació diària del dipòsit o en el moment de la seva clausura.
Un cop el terreny està preparat, comença la fase d'impermeabilització, per evitar que els líquids resultants de la descomposició de les deixalles o la filtració de la pluja -anomenats lixiviats- puguin contaminar el sòl. Per impermeabilitzar s'utilitza una primera capa d'argila i diferents capes de polietilè i geotèxtil. A sobre, s'hi afegeix mig metre més de grava, que cobreix tot el vas, i que és la superfície que rep les deixalles.
El dipòsit, doncs, ja està preparat per a la seva explotació diària: rebre els camions, escampar i compactar els residus, conduir els lixiviats cap a uns tancs on es tracten per reutilitzar-los com a aigua de reg al mateix parc i aprofitar el biogàs que es genera a partir de la fermentació dels residus per convertir-lo en electricitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

Els diners són de la segona convocatòria Feder i s'afegeixen als 1,2 milions d'euros ja revocats

Manresa participa en un projecte europeu per al tractament de residus valorat en 2,2 milions d´euros

Manresa participa en un projecte europeu per al tractament de residus valorat en 2,2 milions d´euros

S'investiguen nous mètodes per disminuir costos per eliminar els lixiviats, aigües contaminades...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema