Aquest vespre ha tingut lloc en un Saló de Sessions de l´Ajuntament de Manresa ple de gom a gom el lliurament de la medalla al Mèrit Cívic a la Fundació Ampans. Aquesta és la primera Medalla de la Ciutatal Mèrit Cívic que lliura l´Ajuntament de Manresa.

El Ple de la Corporació del passat mes de maig va aprovar per unanimitat atorgar aquesta distinció a la Fundació Ampans pels seus 50 anys de trajectòria en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i per la seva excepcional tasca en benefici de la ciutat.

La voluntat de l´Ajuntament és reconèixer la feina feta i premiar el que es considera un mèrit extraordinari per l´impacte positiu que ha tingut en els propis usuaris i les seves famílies durant el darrer mig segle, així com en l´entorn on ha desenvolupat aquesta tasca.

L´acte d´aquest vespre ha estat presidit per l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i ha comptat amb la participació de Mercè Rosich, tinent d´alcalde d´Acció Social, Cooperació i Igualtat, qui ha llegit l'acord de concessió de la medalla; Domènec Casasayas, president de la Fundació Ampans; Sebastià Catllà, membre del patronat de la Fundació Ampans; Janeta Camps, com a representant dels treballadors de la fundació; i Luis Luján i Meri Fernández, que han exercit de portaveus dels usuaris d´Ampans.

Ampans, "un actiu indiscuble de ciutat"

L´alcalde de Manresa s´ha dirigit als presents per afirmar que Ampans és "un actiu indiscutible de ciutat" i que, per això, "com a alcalde, us convido a seguir apostant per Manresa en els vostres projectes de futur". Valentí Junyent ha valorat "el mèrit" d´aquella iniciativa dels pares i mares que, el 1965, van posar en marxa Ampans, una entitat que ha contribuït a fer de Manresa "una ciutat més solidària, més justa i més inclusiva, és a dir, una ciutat més humana i de tots". Valentí Junyent ha qualificat aquesta Medalla al Mèrit Cívic a Ampans com d'"especialment ben merescuda", pel seu compromís "de garantir el creixement personal i la inserció laboral" dels usuaris, i pel seu treball "per què es respectin els seus drets fonamentals".

Domènec Casasayas, president dela Fundació Ampans, ha agraït la concessió de la distinció agraint, al seu torn, les persones que han fet possible que la Fundació segueixi, després de 50 anys "amb la seva missió d´ajudar i ser útil a les persones i famílies de Manresa i el Bages que necessiten suport per als seus fills amb discapacitat". El president ha fet esment dels valors que encara avui comparteix la Fundació amb la ciutat: "compromís, respecte, amabilitat, professionalitat, qualitat i responsabilitat".

També ha parlat Sebastià Catllà, membre del Patronat de la Fundació, qui ha fet un repàs dels 50 anys d´Ampans des de la seva fundació per un "grup de pares i mares que volien canviar la vida dels seus fills". Ha destacat que, actualment, Ampans "és una de les organitzacions al món que s´avalua amb el model d´excel·lència europeu EFQM", i que porta el nom de Manresa "a les entitats europees del seu sector". Catllà ha donat les xifres empresarials de l´entitat: "més de 600 llocs de treball ocupats per persones procedents en la seva majoria de Manresa i el Bages, i més de 1.400 persones que estan rebent suport per desenvolupar els seus propis projectes de vida".

També ha agraït la concessió de la medalla Janeta Camps, en representació dels treballadors de la Fundació, qui ha dit que "treballant a Ampans, sentim que formen part d´alguna cosa important perquè percebem que tenim una gran responsabilitat".

El moment més emotiu ha arribat amb la breu intervenció dels dos representants dels usuaris d´Ampans, Luis Luján i Meri Fernández, que han dit que la Fundació "per a tots nosaltres és casa nostra", on han trobat "família, companys i amics", i on "tenim feina estable i una llar"

L'acte ha acabat amb la intervenció de la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana i amb Montserrat Lladó al teclat.