Més de 200 persones s'han concentrat aquest dissabte a la tarda a Manresa per donar suport al centre de menors L'Estrep de Sant Salvador de Guardiola. L'acte, convocat a través de la campanya 'No alimentis el racisme', ha reunit a joves i treballadors del centre, i un bon nombre de representats polítics i d'entitats socials del Bages. L'objectiu era "condemnar les motivacions racistes i feixistes que hi ha darrere dels atacs que ha patit el centre", ha explicat Núria Bosch, representant de la campanya. La concentració s'ha convocat pels incidents que hi ha hagut entre un grup de veïns de la urbanització el Calvet i L'Estrep, que ha denunciat cinc atacs en una setmana.

Durant l'acte s'ha llegit un manifest que dóna suport al centre de menors i denuncia que es van atacar dos nois "pel simple fet de ser marroquins". També recorda que un dels joves va ser enviat al CIE de Barcelona "per trobar-se en situació administrativa irregular". Una segona agressió, segons el text, es va fer contra el centre d'acollida, "on es van presentar un grup de veïns que van escridassar, insultar i amenaçar els menors i educadors, essent testimoni dels fets l'alcalde de la vila".

El manifest també assegura que aquests fets són "molt greus" i que "els ciutadans de la comarca no els podem tolerar". A més, explica que no es tracta d'un fet aïllat. El manifest també defensa que l'Estrep és un centre d'acollida de menors d'edat en situació de desemparament i "no es tracta de menors que hagin delinquit, com s'ha volgut fer creure, sinó de menors que no tenen una vida gens fàcil i que no tenen cap adult que se'n faci càrrec". El text recorda que el centre fa vint anys que funciona i que per les seves portes hi ha entrat uns 1.500 nois.

L'acte que s'ha celebrat a la Plana de l'Om de Manresa ha aplegat un bon nombre de representants polítics i d'entitats socials que han volgut donar suport al centre. Entre els concentrats també hi havia l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda. En el marc de la campanya 'No alimentis el racisme', s'ha convocat un nou acte pel dia 12 d'octubre a Manresa "per mostrar un cop més que el racisme i el feixisme no és mai benvingut" i que comptarà amb actuacions musicals i parlaments a càrrec dels joves del centre de menors.

Cinc atacs en una setmana

Els Mossos d'Esquadra van detenir fa gairebé dues setmanes tres veïns de la urbanització del Calvet de Sant Salvador de Guardiola com a presumptes participants en dos atacs violents i de presumpte caràcter xenòfob contra el centre de menors l'Estrep. Els detinguts formaven part d'una patrulla ciutadana de vigilància creada fa un mes amb l'objectiu d'evitar els robatoris al barri. Precisament, aquests veïns fan responsables els menors del centre dels últims robatoris que hi ha hagut al barri.

Després dels dos atacs que van acabar amb la detenció de tres persones, el centre va denunciar que uns desconeguts van causar desperfectes a tres cotxes dels educadors del centre. Per altra banda, la direcció de l'Estrep també va denunciar que un dels menors va rebre amenaces d'un grup de persones que l'esperava a la sortida d'un institut de Manresa. L'últim incident es va produir quan dos joves del centre estaven passejant per Manresa i suposadament van rebre amenaces per quatre ocupants d'un cotxe.

Una comissió de treball per "reconduir la situació"

Les parts implicades en el conflicte es van reunir dimarts passat a Manresa convocades per l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola per abordar la situació. Durant aquesta trobada es va decidir que una comissió de treball seria l'encarregada de "reconduir la situació" i que la primera sessió es faria el pròxim dijous, 8 d'octubre, a les vuit del vespre. La comissió estarà formada per representants de tots els grups municipals del consistori, l'Associació de Veïns del Calvet i la direcció del centre L'Estrep.

A la sortida de la reunió de dimarts, l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, va llegir un manifest consensuat entre totes les parts on expressava "qualsevol tipus d'acte xenòfob i violent". La reunió va durant tres hores i va servir per analitzar conjuntament els fets. A més de l'alcalde, també hi van participar la directora de L'Estrep, Emma Torres, representants dels Mossos d'Esquadra, la Direcció d'Atenció a la Infància de la Generalitat (DGAIA) i l'Associació de Veïns del Calvet.