L'edició de dimecres del programa Top Chef d'Antena 3 va tenir representació local doblement. D'una banda, amb la participació de la cuinera Montse Estruch, xef del restaurant El Cingle de Vacarisses i nascuda a la capital del Bages, com a concursant. De l'altra, amb la inclusió del bacallà a la manresana, plat insígnia de la cuina nostrada, en un dels menús elaborats durant la nit.

El plat local va ser una de les opcions que l'equip en el qual participava Estruch va preparar amb motiu de la primera prova del programa. En aquesta els concursants, separats en dos conjunts, havien de fer-se càrrec d'un servei de restaurant i elaborar un menú complet amb diversos plats perquè els comensals poguessin triar. La xef d'El Cingle i els seus companys -identificats amb el color taronja- van escollir cuinar uns fallits canelons i una coca de recapte com a primers plats; fricandó i el bacallà com a segons; i una variant de la coca amb xocolata per postres.

L'equip en el qual participava la xef manresana va mostrar diversos problemes de coordinació al llarg de la vetllada, fet que va provocar que alguns dels plats de la seva carta quedessin deslluïts, ja fos per manca d'ingredients bàsics o per problemes a l'hora de la cocció.

Arran d'aquests problemes, la formació va perdre la prova i va haver de participar en la revàlida per determinar quin dels seus membres havia de ser expulsat en el programa de dimecres.

Un clàssic local

Tot i ser un dels plats principals del menú, el bacallà a la manresana elaborat per Montse Estruch i els seus companys va passar força desapercebut en el seu pas per les pantalles estatals, i va quedar relegat a un segon terme a causa dels malentesos i la tensió entre els membres de l'equip de cuiners.

Més fama ha donat al plat la seva inclusió en el reconegut recull gastronòmic La teca, publicat originalment l'any 1924. El llibre, obra del cèlebre cuiner manresà Ignasi Domènech, va ser una autèntica fita en la seva producció editorial i, segons les cròniques de l'època, va ser durant dècades el regal de capçalera per a moltes parelles acabades de casar. En l'actualitat el volum encara és a les llibreries, gràcies a les constants reedicions que se n'han fet.