La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) no tan sols vol ser un referent universitari sinó també ètic. Per això s'ha dotat d'un codi d'ètica que, portat a la pràctica, "ens ha de donar rellevància, posicionament i visibilitat", va assegurar ahir en la seva presentació el vicerector de la UVic-UCC i director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez.

El codi es basa en tres valors bàsics: el compromís individual, l'equanimitat col·lectiva i la veritat científica. D'aquí surten 12 principis generals (vegeu desglossat). És una mena de compromís de la comunitat universitària de Manresa i Vic davant de la societat.

La presentació del codi va ser a càrrec de la professora de la facultat de Ciències de la Salut i el Benestar del campus Vic, Ester Busquets. Va explicar que "volíem dotar la institució d'una manera de fer, vestir-la de cultura ètica. El codi és breu, àgil i manejable".

En un discurs que va tenir molt de filosofia i on un dels seus principals protagonistes va ser Aristòtil, Busquets va afirmar que les "comunitats amb lideratges ètics arrosseguen la resta a actuar èticament". Va assegurar, també, que en institucions com la UVic-UCC tenir un codi d'ètica és un acte de "valentia perquè et compromet a no fer certes coses i diem a la societat que actuarem d'acord amb aquests principis". Finalment va assegurar que a partir d'ara "hem de donar vida al codi, convertir els valors en virtuts i ser un exemple de lideratge ètic".