L´antiga residència de les germanetes dels pobres, ara en mans de l´Orde de Sant Joan de Déu, serà un dels tres primers punts d´acollida de refugiats que hi haurà a les comarques de Barcelona, tal i com ja va avançar Regió7 (vegeu edició del 3 d´octubre).

Ahir el Comitè d´Acollida a Catalunya de les Persones Refugiades va celebrar una reunió amb una cinquantena d´alcaldes, regidors i tècnics de les comarques centrals en la qual va comunicar que inicialment hi haurà tres espais d´acollida des d´on posteriorment els refugiats seran distribuïts pel territori català. Un és l´antiga residència de les germanetes dels pobres. Els altres dos són a Tiana i a Barcelona.

La casa de les germanetes dels pobres, al carrer de les Saleses, tindria una capacitat per a 200 persones, tot i que la primera previsió de l´Ajuntament de Manresa era rebre entre 80 i 100 refugiats, la majoria dels quals fugen dels conflictes bèl·lics que hi ha actualment a l´Orient Mitjà. Creu Roja és una de les entitats que coordinarà l´operatiu.

A curt termini Catalunya acollirà uns 3.000 refugiats eritreus, sirians, afganesos i somalis provinents d´Itàlia. Tots ells formen part del contingent que a iniciativa de la Unió Europea es repartiran entre els seus diferents estats membres.

Per començar a planificar l´arribada dels primers refugiats, a la reunió del Comitè d´Acollida es van crear diverses comissions. Entre elles la de sensibilització i pedagogia, inventari de recursos i acollida i salut.

A la trobada hi va assistir el director general d´Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch. Es va queixar de la «manca de lleialtat institucional» per part del govern central per la manca d´informació directe a les comunitats autònomes, i va anunciar que pròximament es durà a terme una campanya per ajudar els refugiats que són a l´Europa Central. També va manifestar que ara per ara és més efectiu l´ajut econòmic que no pas la recollida de material.