El dolor no s'ha d'assumir com un fet inevitable propi d'una malaltia. S'ha de prevenir i intentar evitar el màxim possible per ajudar a fer més suportable una afecció. És el que s'ha proposat la Fundació Althaia. Ha posat en marxa la campanya "Althaia sense dolor", que pretén, bàsicament, que pacients ingressats sàpiguen que es pot tractar i que han de comunicar als professionals la intensitat del mal que pateixen per poder-lo valorar i medicar.

Entre el 30 i el 50 % dels pacients ingressats en un hospital tenen un nivell de dolor alt, explica el metge anestesiòleg i membre de la Comissió del Dolor d'Althaia, Josep Delgado. "El nostre objectiu és que els pacients que hi ha ingressats a Sant Joan de Déu no pateixin dolor".

Assegura que actualment la sanitat disposa d'eines suficients, ja siguin medicaments o teràpies alternatives, per fer-hi front, de forma que l'estada dels pacients ingressats "sigui més agradable". Segons Delgado, una persona malalta "no ha de patir per curar-se. Això que es diu popularment que el dolor cura, és fals. Al contrari. Allarga estades hospitalàries i genera complicacions". Patir mal "afecta la qualitat de vida i és un problema per a la salut pública. Un dolor mal controlat", diu, "comporta càrregues laborals com baixes", insisteix.