L'empresa vallesana La Gota, una associació formada per tècnics de disciplines com la biologia, l'enginyeria química i la industrial i la jardineria, va recollir ahir al migdia el premi al millor producte de l'Ecoviure, que es va lliurar en el transcurs de l'acte inaugural de la fira. Formada per David Sánchez, Pau Arqués i Albert Torrents, la firma va ser recompensada pel treball que fa en el camp dels sistemes naturals de gestió i tractament d'aigües.

"Depuració, recollida de les aigües pluvials, sistemes de reg, jardineria aqüàtica... Fem una gestió integral", van explicar els responsables de La Gota, un segell amb experiència des de fa vint anys. "El nostre producte estrella és el sistema de depuració natural, talment com ho fa la natura", van afegir, i van constatar que "amb els sistemes de depuració ecològics hi ha un estalvi energètic".

Els principals clients de la companyia són cases aïllades, finques de turisme rural i càmpings, així com instal·lacions ramaderes i municipis de fins a dos mil habitants. En aquest sentit, "és interes-sant que els pobles sapiguen que es pot tractar l'aigua amb sistemes més barats que les depuradores o les llargues canonades i, a més, el manteniment és molt senzill i barat, el pot fer tranquil·lament el jardiner municipal".

La Gota basa el tractament de en la recreació d'ecosistemes i xarxes tròfiques que es troben en zones humides i aiguamolls. La seva feina és optimitzar "les capacitats de transformació i assimilació dels nutrients i contaminants continguts en l'aigua residual". Una feina que té "cada cop més seguretat administrativa".

El jurat que va premiar La Gota també va concedir dos accèssits a la poma de muntanya Biolord, de l'associació agrària ecològica de muntanya, i a la bossa multifuncional d'Ecopràctica. Els premis a instal·lacions i construccions sostenibles va correspondre a Bruna Thiemy Hioki, Cristina Tuñas, Katiuska Castillo, Maria Gabriella Vaccaro, Natalir Bencosme i Sílvia Rojas per un projecte de rehabilitació de la fàbrica dels Panyos de Manresa.