Una persona que ha superat un càncer no hauria d'anar de la porta d'un metge a la d'un altre per fer el seguiment del seu estat de salut. Ni sotmetre's a proves o visites per duplicat. A Manresa i a les comarques centrals els especialistes en oncologia de l'Hospital de Sant Joan de Déu i els metges i infermeres de capçalera s'han posat d'acord per col·laborar en l'atenció a aquestes persones que són llargs supervivents. Això vol dir que 5 anys després de ser diagnosticades estan lliures de la malaltia.

La Fundació Althaia i l'atenció primària de la Catalunya Central són pioners en un programa perquè qui hagi patit un càncer que ja ha superat sigui atès a primària. És el que s'anomena gestió compartida. En aquest cas l'especialista, l'oncòleg que ha tractat el pacient, dóna pas al metge i infermera de capçalera perquè en faci el seguiment, que fins llavors havien tingut un paper secundari.

120 persones que han tingut càncer de mama o bé de còlon han participat en aquest programa pioner que va arrencar el 2010. Són els esmentats llargs supervivents, persones que s'han curat i que 5 anys després de ser diagnosticades reben l'alta de l'especialista i passen a ser atesos per primària, que és qui els pot donar una assistència integral.

La cap de l'àrea d'Oncologia d'Althaia, Montserrat Domènech, explica que "durant aquests primers 5 anys l'atenció al pacient la fa el servei d'Oncologia, com és lògic. Però en el moment que fa 5 anys i la possibilitat de recaure és baixa, i s'ha de prioritzar l'atenció integral de la salut. Això l'oncòleg no li pot donar". Aquí és on entra en escena primària.