A vista d'ocell, la façana de la Sala Ciutat que dóna a la plaça de Sant Ignasi és el darrer teló que impedeix fer-se una idea exacta de fins a quin punt canviarà aquest espai al cor del barri de les Escodines de Manresa.

La Sala Ciutat ja és un munt de runa a excepció d'aquesta façana, que en els propers dies caurà i permetrà copsar l'espai lliure que assimilarà la plaça i la nova relació que s'establirà entre la capella del Rapte i l'edifici del museu i l'arxiu comarcal.

Ahir els operaris tiraven a terra el primer pis després d'haver reduït a runes la platea i l'escenari davant la mirada encuriosida dels vianants, molts dels quals de ben segur havien presenciat espectacles teatrals o projeccions de pel·lícules en aquest mateix espai.

La intervenció va començar l'1 d'octubre i després de 29 dies de treballs el gruix de la feina ja està fet, però no serà fins a la segona quinzena de novembre quan es donaran per finalitzades les obres que deixen al descobert l'enorme pany de paret del lateral de l'antic col·legi de Sant Ignasi que està construït amb materials bastos i heterogenis, com correspon a una façana que no estava pensada per ser vista. L'Ajuntament ha anunciat que estudia fins a quin punt la pot dignificar, sense concretar.

Tornant a la marxa de les obres, aquesta setmana ha acabat el desmantellament de les plaques de fibrociment. També durant aquests dies i la setmana vinent es desmuntaran les encavallades de la coberta. La setmana que ve continuaran els treballs de demolició del volum proper a la plaça i la mitgera amb el museu.

El solar resultant -d´una superfície de 1.008 m2- limitarà a l´est amb el Museu Comarcal de Manresa, a l´oest amb la capella del Rapte, al nord amb la Via Sant Ignasi i al sud amb l´actual plaça de Sant Ignasi. Un cop conclòs tot l´enderroc s´obrirà un parèntesi en la intervenció que està fent La Caixa per transformar la Via de Sant Ignasi, com a contrapartida prevista en l´operació de Fàbrica Nova, amb una inversió a l´entorn dels 2,7 milions d´euros.

El parèntesi servirà per canviar d´empresa i entrar en la segona fase de l´operació: la urbanització de l´espai que deixarà lliure la desaparició de la Sala Ciutat i la millora de l´entorn de la capella del Rapte. L´actuació té l´objectiu de millorar i posar en valor aquest àmbit de la ciutat de gran riquesa patrimonial ignasiana i condicionar de forma adequada un entorn que es considera estratègic per al projecte Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l´estada de sant Ignasi a Manresa.

El projecte dissenyat per l´equip d´arquitectura Batlle i Roig preveu donar continuïtat a la plaça existent a l´entorn de la capella del Rapte fins a arribar a la Via Sant Ignasi, aconseguint un aspecte unitari i coherent a la plaça.