L'exalcalde d'Artés Damià Casas, de CiU, va refermar el convenciment que l'adjudicació que va fer el seu equip de govern el 2009 de la urbanització del Passeig Diagonal a Electro-mecànica Soler, del Grup Soler, i Seubas Salvans va seguir el procediment legal. A més, va assegurar ahir Casas, tractant-se d'un projecte finançat pel Pla Estatal d'Inversió Local -el pla Zapatero-, el projecte va tenir la supervisió continuada de la Diputació de Barcelona: "les gestions van ser les correctes, els diners estaven supercontrolats", va remarcar l'exalcalde.

Divendres el diari El País publicava que havia rebut documents que vinculen l'execució de la urbanització del Passeig Diagonal d'Artés amb una donació de 23.200 euros que, segons el mitjà, hauria fet Seubas Salvans, amb el NIF de la Unió Temporal d'Empreses que formava amb el Grup Soler, a la Fundació Fòrum Barcelona, a través de la qual CDC s'hauria finançat. La donació correspon al 2,99% dels 774.412 euros amb què es va pressupostar l'obra. El País va assegurar que la donació es va fer "poc després" que Casas signés el contracte de l'obra, que es va aprovar per ple el 26 de març del 2009. El regidor d'Urbanisme era Domènec Baró.

Cal canviar el model

L'exalcalde va explicar que ells havien estat escrupolosos pel que fa al seguiment de la llei, i que les possibilitats de desviar-se en aquest programa eren difícils perquè "el plec de condicions era molt exigent". Tot i això, no va descartar que hi hagués hagut algun procediment de finançament irregular de CDC: "si hi ha alguna cosa, aquí no hi entrem, perquè ho desconeixem". Casas va assenyalar que el problema és el model deficient de finançament dels partits polítics, els quals no cobreixen despeses només amb les quotes de la militància. És per això que hi ha donacions: "els partits ho permeten i saben que és així". Va demanar que si es vol posar fi a això, cal revisar el model de finançament.

A la vegada, però, va alertar que no es poden judicialitzar totes les donacions si són legals. Casas creu que va sortir aquesta informació arran del procés judicial obert contra el Grup Soler, per la qual cosa s'estarien revisant alguns dels projectes en què ha participat.

L'advocat del Grup Soler, Benjamí Garcia, va advertir que no tenien "res a comentar": "no hem de valorar informacions, sinó fets". Garcia va lamentar, això no obstant, les declaracions de Casas, que no refuta que s'hagi fet una donació vinculada al projecte: "em semblen unes declaracions poc encertades, imprudents i agosarades", va comentar Garcia.

L'alcalde actual d'Artés, el republicà Josep Candàliga, va remarcar "la transparència" amb què es va licitar un projecte al qual es van presentar una desena d'aspirants. Casas i Candàliga van coincidir a dir que l'oposició va assistir, com se solia fer, a l'obertura de pliques del concurs. Candàliga va descartar que l'Ajuntament d'Artés investigi l'expedient del Passeig. ERC governa amb la CUP. El portaveu d'aquest partit, Ernest Clotet, va ser menys contundent: "qualsevol cosa que serveixi per aclarir un acte de corrupció s'ha de tirar endavant". Clotet, que té tota la confiança en el funcionament municipal d'Artés, creu que el focus pot ser "supramunicipal".

El president del grup municipal de CiU, Roger Genescà, que era regidor a l'equip de Casas, va assegurar que estan "plenament tranquils de la gestió".