L’Ajuntament de Manresa presenta un projecte de millora de l’eficiència energètica i d’inclusió social a la convocatòria URBAN per optar a fons europeus. Les actuacions proposades se centren a aplicar mesures d’estalvi energètic en els edificis públics i habitatges socials i en l’enllumenat, així com a desenvolupar la gestió de serveis urbans intel·ligents que refermen la ciutat com una Smart city de primer nivell.

El 50% de l’estalvi que suposi la implantació d’aquestes polítiques es destinarà a programes d’inclusió social. Concretament, a la capital del Bages aquest benefici s’invertirà per portar a terme el programa contra la pobresa energètica.

Un projecte urbà integrat

Aquesta proposta s’emmarca dins d’una estratègia global de la Diputació de Barcelona dissenyada per desenvolupar economies sostenibles, socials i integradores i que s'ha concentrat en la millora de l'accés, ús i qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació; i l'aposta per afavorir el pas a una economia de baix nivell d'emissió de carboni en tots els sectors. També en promoure l'ocupació i afavorir la mobilitat laboral i incentivar la inclusió social i lluitar contra la pobresa.

En una primera fase, s’han adherit a aquest projecte integrat les ciutats de l’“Eix Diagonal” que ja treballaven de forma conjunta en l’àmbit de la sostenibilitat i les Smart cities: Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova ila Geltrú. Posteriorment, s’hi han afegit Granollers i Mataró. En total abracen un conjunt de 405.338 habitants.

El marc general d’actuació establert és l’Estratègia Europa 2020, pel desenvolupament territorial d’Europa, que pivota sobre els eixos d’actuació següents: Estalvi energètic en edificis públics municipals i habitatge socials, Enllumenat públic, Mobilitat sostenible, Residus i Programa d’inclusió social.

En aquesta línia, cada ciutat planteja la seva estratègia individual. Així, Manresa presenta una programa d’actuacions alineades, també, amb la plataforma Smart Region / Smart Cities creada per la Diputació de Barcelona que promou una gestió dels serveis urbans intel·ligents i que és comú a les sis ciutats esmentades. Les proposta del consistori manresà afecta els àmbits següents:

Edificis públics municipals

S’adoptaran mesures d’estalvi energètic consistents en la Instal·lació de lluminàries amb tecnologia LED, Instal·lació de detectors de presencia i de nivell lumínic i substitució fusteria exterior.

Enllumenat públic

La previsió és la renovació d’una part de l’enllumenat i passar-lo a tecnologia LED.

Programa d’inclusió social

L’eix central a desenvolupar és el programa contra la pobresa energètica que el consistori va presentar ala Taula Municipalsobre Pobresa Energètica i que concentra 12 actuacions que tenen per objectiu seguir donant cobertura a les necessitats de les famílies que, per manca d’ingressos, no poden fer front a les despeses dels subministraments d’electricitat, aigua i gas.