Les parelles de fet que es registren a l'Ajuntament de Manresa baixen a nivells del 98

Des que es va posar en marxa el servei fa 18 anys s'hi han fet 1.267 inscripcions, i 164 baixes

09.11.2015 | 18:17

El registre de parelles de fet a l'Ajuntament de Manresa ha baixat a nivells de l'any 1998, quan es va començar a aplicar la normativa. Llavors es van inscriure 31 parelles. Aquest any, fins al 9 d'octubre, ho havien fet 30. Durant aquests 18 anys s'han inscrit 1.267 parelles de fet, de les quals 164 s'han donat de baixa. Majoritàriament és de gent que se separa i, en menor mesura, perquè s'han acabat casant.

A Manresa, el registre d'unions civils va començar a funcionar l'1 d'octubre del 1998. Prèviament es va aprovar en un ple municipal amb l'objectiu de "reconèixer les realitats familiars no tradicionals i igualar els seus drets als de les famílies tradicionals". Garantir el dret a percebre la pensió de viduïtat és un d'aquests drets que es garanteixen. Llavors en tan sols un mes s'hi van apuntar 22 parelles, i en acabar l'any ja n'eren 31. D'aquestes, 10 es van donar de baixa posteriorment.

Creixement

Des de llavors no van parar de créixer les inscripcions. El pic més alt es va registrar el 2011, amb 178 inscrits. Va ser aleshores quan l'Ajuntament va detectar que hi havia algunes inscripcions fraudulentes per una qüestió d'estrangeria, la qual cosa va fer que el febrer del 2012 l'equip de govern decidís suspendre la normativa i fer-ne una de nova.

L'esmentat increment de registres es va produir a conseqüència d'un decret del Tribunal Suprem del 2007 que permetia obtenir la residència fent-se parella d'un ciutadà comunitari.

Precisament va ser a partir d'aquest any que hi va haver un increment notable de les inscripcions. Es va arribar gairebé al centenar cada any i a les esmentades 178 inscripcions el 2011.


El febrer del 2012 l'Ajuntament va decidir suspendre el servei davant les sospites que persones en situació irregular feia servir el registre per aconseguir el permís de residència, fet que també es donava a altres municipis que oferien el registre d'unions civils.

Tres mesos després es va restablir amb una nova normativa amb canvis significatius per evitar que se'n fes un ús fraudulent. Per una banda la parella havia d'acreditar que estava empadronada a Manresa durant un mínim de 6 mesos abans de sol·licitar la inscripció al registre. Per l'altra, es va fixar una taxa de 100 euros per inscriure-s'hi. Fins llavors era un tràmit gratuït. Segons va informar l'equip de govern, eren mesures dissuasives. Ara en costa 101.

A partir del 2013 el registre de parelles de fet ha tornat a nivells de final dels anys 90 i principi del 2000.

Poden demanar inscriure's al registre de Manresa persones d'ambdós sexes que voluntàriament hagin constituït una unió de convivència sense haver passat pel matrimoni. Cal ser majors d'edat o emancipats, no haver estat declarats incapacitats per emetre el consentiment, no ser parents, no estar casats o separats de fet, no conviure en parella amb una tercera persona i no estar inscrits com a integrants d'una altra unió estable no matrimonial en cap registre de similar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

El PSC creu que CDC i ERC es miraran de reüll en lloc de governar la ciutat

«No hi haurà sutura suficient per cosir tanta ferida oberta». Amb aquesta...

Neix l'Enotren per promocionar vins i espais culturals de Manresa i comarca

Neix l'Enotren per promocionar vins i espais culturals de Manresa i comarca

El nou producte turístic inclou paquets amb el viatge en FGC, entrades a espais d'interès i...

Els vins i la cultura del Bages 'pugen' als FGC amb l'Enotren

Els vins i la cultura del Bages 'pugen' als FGC amb l'Enotren

L'objectiu és atraure turisme de Barcelona i de l'àrea metropolitana

Estefanell: «M'he equivocat en no explicar-me abans»

Estefanell: «M'he equivocat en no explicar-me abans»

La republicana té l'esperança que amb el temps es puguin refer llaços i entrar al govern. Nega...

Transport públic

Horaris bus Manresa Barcelona

Bus Manresa-Barcelona

Accedeix als horaris del servei de bus entre Manresa i Barcelona. 

 

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Enllaços recomanats: Premis cinema