CatSalut i Althaia citaran 60.000 persones per fer-se la prova del càncer de còlon

El programa de detecció precoç al Bages, el Berguedà i el Solsonès arrancarà el 16 entre la població de 50 a 69 anys

14.11.2015 | 07:44
Guayta, Jovells, Sabater, Ballabriga i Culell, a la presentació del programa ahir a Sant Joan de Déu
Guayta, Jovells, Sabater, Ballabriga i Culell, a la presentació del programa ahir a Sant Joan de Déu

60.000 persones del Bages, el Berguedà i el Solsonès d'entre 50 i 69 anys, seran citats a fer-se una prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte. A partir de la setmana vinent es començaran a enviar les primeres cartes per convidar-los a participar en el cribratge que promou el CatSalut. A les comarques centrals ho gestionarà la Fundació Althaia de Manresa. També hi prenen part farmàcies, l'Hospital Sant Bernabé de Berga, el centre mèdic de Solsona, i atenció primària. Ahir es va presentar.

El programa començarà a Manresa i progressivament s'anirà estenent a la Catalunya Central. És previst que en dos anys arribi a tota la població, i a partir de llavors es tornarà a repetir.

Sang a la femta

L'objectiu és detectar precoçment el càncer de còlon i recte, una patologia que no dóna símptomes fins que no ha evolucionat i que, en canvi, és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Per això és important detectar-lo tan aviat com sigui possible, va dir ahir en la presentació del programa el seu coordinador, el cirurgià Pere Culell. També és el responsable del cribratge de càncer de mama, que fa més de 15 anys que ja es porta a terme.

La prova consisteix a detectar sang a la femta, un dels senyals que hi pot haver algun problema. La població a qui va dirigit el programa, homes i dones, rebrà una carta convidant-la a fer-se la prova. S'haurà de dirigir amb la carta a les farmàcies que col·laboren en el projecte, que en aquests moments són 24 a Manresa. L'informaran sobre què ha de fer i li lliuraran un kit per dipositar-hi una mostra de femta. Es tracta d'un tub petit que, al seu torn, s'ha de dipositar dins d'una bossa. S'haurà de portar novament a la farmàcia, que ho durà a analitzar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

Els diners són de la segona convocatòria Feder i s'afegeixen als 1,2 milions d'euros ja revocats

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema