"Hi ha dues races al món: la de les persones decents i les indecents. No n'hi ha més". Amb aquesta contundència llargament aplaudida s'ha expressat l'escriptora barcelonina d'origen jueu Dory Sontheimer a l'acte a Manresa per recordar "La nit dels vidres trencats" que el 1938 va suposar l'inici de la deportació dels jueus a l'Alemanya nazi. Aquest dimecres al vespre la Comunitat de Sant Egidi de Manresa ha organitzat una marxa i la xerrada de Sontheimer per recordar aquells fets amb el lema "No hi ha futur sense memòria".

La majoria dels assistents, un centenar llarg de persones, eren majoritàriament estudiants. A ells, Sontheimer els hi ha dit que tenen la possibilitat de construir un món sense discriminacions. "Sou la generació del futur i la nostra esperança".

Sontheimer ha narrat la història de la seva família, perseguida pel règim nazi i amb molts dels seus membres morts als camps de concentració. Una història que els seus pares li van amagar "per por, precaució i protecció". No va ser fins que va morir la seva mare que va trobar unes caixes amb documentació familiar. A partir d'aquí va reconstruir la història de la seva família que ha reflectit al llibre ?Les set caixes?.

Després de la xerrada hi ha hagut una marxa silenciosa per Manresa per recordar "La nit dels vidres trencats".