"Més igual on estiguis, vull venir aquí i treballar amb tu". Mentre acabava el seu doctorat en Matemàtiques a la universitat de Soochow, l'investigador Jinxun Wu (Suzhou, 1976) tenia molt clar quin havia de ser el següent pas en la seva carrera: continuar la seva formació treballant colze a colze amb l'autor d'alguns dels treballs que havia llegit mentre estudiava: el matemàtic Enric Ventura.

Així, explica, el matemàtic va començar a entrar en contacte amb els treballs de Ventura en el camp de les matemàtiques abstractes quan tot just encara estava elaborant la seva tesi. "El meu supervisor em va passar alguns articles seus i de seguida em van interessar perquè tractaven dels temes en què jo m'estava especialitzant", recorda l'investigador xinès.

El que Wu no sabia, però, era que per complir el seu objectiu hauria de creuar Europa fins anar a parar a Manresa, localitat de la qual assegura que no havia sentit a parlar mai abans. I així ho va fer. Durant tot un any, el matemàtic ha realitzat una estada postdoctoral a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeries de Manresa (EPSEM); una estada que va cloure a principi d'aquest octubre, quan va tornar al seu país natal.

La relació entre el manresà i el xinès, però, ve de lluny, ja que malgrat que no es van conèixer personalment fins que van coincidir a Manresa, tots dos ja havien signat un parell d'articles conjuntament per a prestigioses revistes matemàtiques. Això, però, no és tan estrany com podria semblar.