La facultat de Medicina de Manresa i Vic serà una realitat el curs 2017-2018, segons va dir ahir el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Jordi Montaña, en un acte per valorar les dades de matriculació d´aquest curs.

Tot i que no hi ha una autorització oficial per posar en marxa els nous estudis, els responsables de la UVic-UCC ho donen per fet. La facultat de Medicina «té l´assentiment dels rectors de les universitats catalanes», va dir, i «ara només fa falta la maquinària administrativa». Està pendent del vist-i-plau del Consell Interuniversitari de Catalunya, que ha d´aprovar la nova planificació universitària. En última instància ho hauria de ratificar el govern central. «El tema tira endavant i estem convençuts que el 17-18 ho podrem fer. Tindrà dues seus. Vic i Manresa», va afegir Montaña.

A Vic s´ubicarà al complex de can Baumann, on també hi anirà la facultat de Ciències de la Salut. Preveu que els dos primers anys el curs es pugui impartir tal i com és ara l´antic complex fabril, però la previsió és invertir-hi més de 17 milions d´euros per construir el campus sanitari de Vic.

A Manresa els estudis s´impartiran «a l´actual FUB i a la Clínica Universitària», va assegurar el vice-rector de la Uvic-UCC i director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez. «Ara comptem amb un espai que no teníem, la FUB2, amb la qual cosa disposem de molts més metres quadrats». Amb aquests espais «en tenim de sobres els dos primers anys» de la nova facultat. Més endavant «s´haurà de preveure», va dir. «És un projecte de llarg recorregut i tenim marge suficient per posar-ho en marxa amb tranquil·litat» el curs 2017-2018. Què es farà al campus de Vic i què es farà al de Manresa és un tema que encara s´ha d´acabar de definir, va assegurar.

Augment de les matriculacions en el primer any sense la Autònoma

La matriculació al Campus Manresa de la UVic-UCC s'ha incrementat un 15 % aquest curs 2015-2016, el primer amb estudis acreditats per la UVic-UCC. Fins ara els graus estaven adscrits a l'Autònoma.

Segons Valentí Martínez, hi havia certa inquietud de com "podria funcionar la matriculació i si s'hauria perdut o no capacitat d'atracció respecte l'oferta de l'Autònoma. És evident que no. Al contrari. Hem incrementat el volum total de nous accessos en un 15 % respecte l'any anterior".

Els estudiants de nou accés són 406, mentre que el curs anterior van ser 353. En total el Campus Manresa de la UVic-UCC tindrà 1432 alumnes. La majoria, 1.137, cursen alguns dels graus de Ciències de la Salut, i la resta Ciències Socials.

Al Campus Vic l'increment de nous alumnes ha sigut del 16 %, i el total d'estudiants aquest curs són 4.421.

Per la seva banda, Jordi Montaña ha assegurat que "aquest any és especialment important perquè és el primer en què els estudiants s'han matriculat en els dos campus", el de Vic i el de Manresa, units amb un acord de federació universitària. "Vem començar fent una operació complexe i s'ha fet una gran feina", ha opinat.