«Saber que ja no sóc okupa em dóna pau»

Veïns del bloc ocupat al carrer Girona de Manresa narren com se senten després de ser reconeguts com a inquilins

18.11.2015 | 07:51
Núria Tomàs i Dora Navarro en un dels habitatges del carrer de Girona que han passat a ser de lloguer social.
Núria Tomàs i Dora Navarro en un dels habitatges del carrer de Girona que han passat a ser de lloguer social.

Dora Navarro va poder dir per fi que entrava a casa seva quan fa just una setmana va creuar la porta del pis on viu des de fa un any i mig. És una de les veïnes del bloc número 41 del carrer Girona que la PAHC del Bages va ocupar l´abril del 2014 per allotjar-hi ciutadans que s´havien quedat sense sostre davant la impossibilitat de pagar el lloguer o la hipoteca. Les persones d´aquest bloc de pisos han passat de ser okupes a inquilins després que la Sareb ­–popularment conegut com a banc dolent– hagi cedit l´immoble a l´Agència de l´Habitatge de Catalunya amb la finalitat de convertir-los en pisos de lloguer social.

«Quan vaig entrar per primera vegada al pis on visc ara em vaig sentir malament perquè no era a casa meva. Al final em vaig conscienciar que era la millor opció que hi havia sobre la taula perquè tenia un sostre per a mi i la meva família», afegeix Dora, que té 47 anys i que viu amb el seu marit, Manolo Olmedo, i dos dels seus tres fills. Tot i tenir una llar, el fet d´estar vivint en un immoble ocupat i sense garanties legals l´ha fet sentir desprotegida durant tot aquest temps. Per això l´acord que ha aconseguit la PAHC del Bages és important.

«Estar en un pis de forma legal ho capgira tot perquè, a part de tenir deures, tinc uns drets que em garanteixen que puc viure aquí sense que me´n puguin fer fora per qualsevol motiu», afirma, i emfatitza: «saber que ja no sóc una okupa em dóna pau i molta tranquil·litat. Els primers dies d´estar aquí estava espantada per si ens feien fora».

Els inquilins del bloc de pisos tenen la sensació d´haver recuperat el dret, reconegut constitucionalment a tots els ciutadans, de tenir un habitatge digne. Núria Tomàs hi va anar a viure poc temps després que ho fes Navarro i la seva família. Ella hi viu sola i es congratula de poder utilitzar ara l´expressió «el meu pis». Creu que s´ho ha guanyat de valent després de la intensa lluita i les negociacions que hi hagut amb l´Ajuntament de Manresa i l´Agència de l´Habitatge de Catalunya perquè l´immoble ocupat s´hagi convertit en un bloc de lloguer social.

Ara, els inquilins poden viure en el bloc durant cinc anys i paguen uns lloguers que oscil·len entre els 50 i els 150 euros. L´Ajuntament s´ha compromès a comprar els comptadors de la llum i l´aigua i a sufragar els costos del consum de l´electricitat i l´aigua si algun dels veïns no pot pagar-ho. Hi ha ocupats 14 dels 15 habitatges i en total hi viuen 43 veïns.

Tomàs, de 61 anys, afirma que ara pot viure més tranquil·la, però que de cap de les maneres s´han acabat els maldecaps. «El més important per a tots és aconseguir una estabilitat econòmica i les famílies que viuen aquí encara lluiten per tenir una vida més pròspera», destaca. La situació és diferent entre els veïns i n´hi ha que en aquests moments no tenen cap ingrés. Tomàs viu d´una pensió per discapacitat de 590 euros. Dora Navarro ha trobat una feina temporal que se li acabarà a principi de l´any vinent i el seu marit cobra una prestació que deixarà de percebre a final d´any. «Al gener no sé què farem», explica tot mostrant el seu neguit pel futur incert.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Cara a cara de sor Lucia Caram i Natza Farré sobre el feminisme

La monja i la periodista conversaran dimarts vinent a la tarda a l'auditori de la Plana de l'Om de...

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

El producte l'han dissenyat un grup d'estudiants entre els quals hi ha una manresana

El potent projecte turístic de l´Oller del Mas fa un pas més

La modificació afecta 152 hectàrees en terme de Manresa classificades de sòl no urbanitzable.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema