Cinquanta és el número de les noces d'or i també una xifra rodona per a celebrar una fita. Per això la UPC de Manresa ha volgut subratllar el fet que el programa de doctorat de Recursos Naturals i Medi ambient estigui a punt d'arribar a la defensa de la tesi que fa mig centenar. El professor Xavier de las Heras ha explicat que la fita arriba 23 anys després de l'aprovació pel Consell de Govern de la UPC d'aquest primer programa de doctorat que s'iniciava a Manresa.

Aquest llarg recorregut va començar l'any 1992 amb la investidura del doctor honoris causa Jan de Leeuw, geoquímic holandès (un dels 33 que ha investit la UPC).

L'acte va coincidir amb la celebració del 50è aniversari de l'EPSEM pertanyent al campus de la UPC a Manresa.

El 26 % dels doctorands són estrangers

L´origen dels doctorands és molt variat. Dels 13 doctorats estrangers (el 26 % dels doctors titulats a Manresa) 11 són sud-americans, 1 italià i 1 xinès. De les 49 tesis tesis doctorals defensades fins ara el 95 % han obtingut la màxima qualificació d´excel·lent cum laude. A més, entre les tesis, 3 doctorands han rebut premis extraordinaris de la seva promoció en l´àmbit de l´enginyeria industrial, un dels quals és actualment professor de la UPC a Manresa.

Un altre dels mèrits recollits entre els doctors formats a Manresa són 6 tesis amb menció internacional. Dins de l´àmbit acadèmic, aquest programa ha format 11 doctors que en l´actualitat són professors a la UPC i 9 imparteixen classes 9 a l´EPSEM. S´han format també 6 professores i professors d´institut. A més, la UPC-Manresa ha estat l´espai de defensa de més d´una desena de tesis d´altres programes de doctorat.

Entre els 41 directors d´aquestes tesis hi ha professors de la UPC a Manresa, Barcelona i Terrassa, de la UB, de la UAB així com investigadors del Centre Tecnològic de Manresa i del CSIC. Els coordinadors del programa de doctorat han estat els doctors Mata, Lao, Gamisans i Solé.

Més de 150 doctors d´arreu del planeta han jutjat a l´EPSEM temes de recerca que van des de l´enginyeria minera a l´enginyeria química, de la meteorologia a la biònica, de la microscòpia atòmica a la metabolòmica. El primer i l´únic programa de doctorat de la capital del Bages, que continua posant Manresa en el mapa de la recerca mundial, és ben viu.