Tres documents sobre Sant Domènec enriquiran l´espai dedicat a la Manresa d´Ignasi

El centre que explicarà al Conservatori la ciutat que va conèixer sant Ignasi quan hi va residir exhibirà una escriptura, un inventari i un manual

25.11.2015 | 10:59
Manual de filosofia, del 1834
Manual de filosofia, del 1834

Mentre el continent va agafant forma amb les obres que hi estan fent, el contingut també es va engruixint. L'Espai Manresa 1522. La Ciutat d'Ignasi, que acollirà el teatre Conservatori, incorporarà entre el material que exhibirà, que aquest diari ja ha anat explicant, tres documents dels fons eclesiàstics de l'Arxiu Comarcal del Bages relacionats amb l'antic convent i església de Sant Domènec. Es tracta d'una escriptura del 1335, un inventari d'objectes litúrgics del convent del segle XVI i un manual de filosofia del 1834.
Els tres documents corresponen a tres moments de la història de l'edifici. L'escriptura del 1335 és de l'etapa en què es van iniciar les obres de Sant Domènec, quan la ciutat vivia una època de prosperitat. L'inventari d'objectes litúrgics va ser fet deu anys després de l'estada de sant Ignasi a la capital del Bages, que va tenir lloc els anys 1522 i 1523. Si bé l'original data del 1532, la transcripció que se'n conserva és de principi del segle XX, feta segurament per l'historiador Sarret i Arbós, expliquen els responsables de la museïtzació de l'espai. Signat per Jaume Domènec, prevere, el document enumera diferents objectes d'argent del convent, entre els quals consta "una gran creu ab sis ymages al peu ab ses corones y tabernagles y images de nostra dona", una custòdia, dues veracreus, una corona, una diadema, dos reliquiaris, tres calzes i un cinyell d'or. Pel que fa al manual de filosofia de l'Estudi General dels Dominics de Manresa, cal recordar que els frares predicadors van tenir a Sant Domènec una càtedra de teologia amb rang universitari. El manual va ser editat un any abans de la fi del convent, de resultes de l'exclaustració.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

L'entitat que fa l'acollida diu que han arribat les primeres persones a l'antiga casa de les...

Creen unes jornades gastronòmiques inspirades en el Camí Ignasià

Manresa donarà a conèixer la cuina i els vins del recorregut que uneix Loiola amb Manresa

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

El renovat certamen es farà els dies 12 i 13 de novembre, sota el nom de Wedding Experience...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema