El portaveu i regidor d´Habitatge de l´Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet, considera que la CUP genera confusió quan opina sobre temes d´habitatge perquè barreja accions diferents.

D´una banda, el Fons d´Habitatges de lloguer destinats a polítiques socials, que empeny la Generalitat, i el d´Inspecció i intervenció sobre habitatges desocupats en situació anòmala que impulsa l´Ajuntament i que es va aprovar el juliol.

Dimecres, la CUP va fer públic un comunicat en el qual criticava que 63 pisos públics que ja estan ocupats fossin inclosos a l´esmentat fons de la Generalitat. «No té cap mena de sentit», va opinar.

Per a Llobet, tot els pisos que s´incorporen a aquests fons tenen un topall de lloguer que no és fix sinó que s´estableix en funció dels ingressos familiars, «i la diferència que hi pugui haver la posa la Generalitat», amb la qual cosa s´evita el risc de possibles desnonaments. «És normal que ja hi visqui gent», considera. Insisteix que si la Generalitat crea un fons d´habitatges «i demana a la gent que hi posi pisos, el que no farem és no posar-hi els nostres públics. La Generalitat va fer el mateix amb els de l´Agència d´Habitatges».

Llobet ha precisat que aquest no és el principal programa d´habitatge de l´Ajuntament de Manresa, sinó que és aconseguir que pisos buits es destinin a habitatge social, sobretot el de grans tenidors com entitats bancàries.

Respecte del comunicat de la CUP pensa que s´han d´acceptar les crítiques però també fer «propostes concretes que siguin realment realitzables i que donin exemples d´accions que estiguin desenvolupant en aquells municipis on governen».

Llobet, que aquesta setmana s´ha estrenat oficialment com a president de la societat municipal de Rehabilitació Urbana de Manresa (Fòrum), ha anunciat també que l´empresa municipal destinarà 9 pisos a lloguer social. Sumats als 18 que ja s´han cedit a Serveis Socials, faran un paquet de 27 habitatges amb finalitats socials.

Al seu comunicat, la CUP considera que l´Ajuntament de Manresa no està a l´alçada de la «situació d´emergència d´habitatge que viu la ciutat de Manresa».

La CUP ha fet públic un comunicat en què crítica la «política de confusió» duta a terme pel govern municipal arran de l´aprovació en el passat Ple de dijous d´un dictamen en què s´inscrivien els 63 pisos destinats a lloguer social al Fons d´Habitatges de lloguer destinat a polítiques socials. Segons la CUP, aquests pisos actualment ja tenen inquilins.

A més, els pisos inscrits a aquest fons no poden ser llogats a un preu superior a 272 euros que és el 80% del preu mitjà de lloguer a Manresa. Actualment però, aquests 63 pisos ja estan en ús sota els paràmetres «del fals lloguer social que defineix l´Ajuntament de Manresa», ja que segons la legislació actual les famílies amb baixos ingressos no poden pagar més d´un 10% dels seus ingressos en concepte de lloguer de l´habitatge. Per tant, segons denuncia la CUP, «la inscripció d´aquests pisos al Fons no té cap mena de sentit».

Segons la formació rupturista, aquest Fons, emmarcat en el desplegament del Programa d´inspecció i intervenció de l´Ajuntament de Manresa sobre els habitatges desocupats en situació anòmala, «no està a l´alçada de la situació d´emergència habitacional que viu la ciutat de Manresa».

La CUP denuncia que un informe de Serveis Socials de l´any 2014 ja alertava que a Manresa hi havia almenys 226 famílies amb una problemàtica urgent d´habitatge, que afectava prop d´un miler de manresanes i manresans.

Actualment, segons les llistes publicades a Forum, hi ha més de 700 famílies que reben ajuts per arribar a pagar la totalitat del lloguer mensual. A més, segons la formació, aquest Fons «està dissenyat sota paràmetres de la llei de mercat», en el sentit que els lloguers vénen marcats pel preu mitjà de l´habitatge a la ciutat. Per la CUP, aquest Fons s´hauria de fer en base a les necessitats reals de les manresanes i manresans «i no amb criteris mercantils» ja que aquests són variables i no depenen estrictament de la institució.

La CUP creu que ara mateix la prioritat passa per desplegar la llei 24/2015 i insta al govern local a fer-ho el més ràpidament possible. La llei en qüestió obliga als grans tenidors d´habitatges (bancs i les seves immobiliàries, fons d´inversió i propietaris amb més de 17 habitatges) a oferir un lloguer social d´acord amb els ingressos de la unitat familiar per evitar el desnonament, sigui d´hipoteca o de lloguer.

La formació denuncia que aquests grans propietaris tenen a Manresa més de 600 habitatges buits i que aquests estan en condicions d´habitabilitat i preparats per entrar-hi a viure. Segons la CUP, cal que el govern municipal recuperi aquests pisos immediatament i els posi a disposició de les famílies amb risc d´exclusió residencial tal i com marca la llei aprovada al Parlament de Catalunya per unanimitat.