Han començat dient noms de dones que enguany ha estat assassinades per les seves parelles: Mercedes, Laura, Estrella, Lucía, Itziar... Aina Sánchez i Ainoa César, alumnes de l'institut Pius Font i Quer de Manresa, han llegit aquest migdia el primer dels tres manifestos per demanar l'eradicació de la violència masclista. A l'acte institucional contra la violència envers les dones, celebrat a la plaça Major, hi han assistit més de 300 persones, la majoria nois i noies d'instituts de la ciutat.

El manifest de les dues estudiants del Pius, que ha guanyat el concurs per a alumnat de secundària, ha estat molt més contundent que altres anys. «La violència desapareixerà quan les dones deixin d´estar al capdavant de les llistes d´atur o de patir la infravaloració dels seus treballs. Desapareixerà quan les dones deixin de ser ciutadanes de segona i participin de forma igualitària en la societat. Desapareixerà quan es deixi de fer servir la seva imatge com a objecte de consum, quan les seves paraules s'escoltin amb el mateix volum que les dels homes. Desapareixerà quan hi hagi una veritable educació no sexista on les nenes i els nens tinguin present i futur amb les mateixes possibilitats», han llegit.

Seguidament, Montserrat Margarit ha fet la lectura del manifest del Consell Municipal de la Dona. Margarit duia una cartolina penjada al coll amb el lema «Ni una més». Ha explicat que és una campanya que s'esta fent a nivell internacional per exigir que no mori cap més dona per culpa de la violència sexista. El manifest del Consell també ha estat clar. «Vivim un patriarcat, que és la manifestació d´una societat, política i econòmica, basada en uns models ancestrals, transmesos al llarg de la Història com una forma cultural de discriminació i desigualtat de la dona. Diferències culturals i sexistes que alguna cosa tenen a veure, creiem, amb la violència i les agressions que pateixen les dones. Per això és important demanar, reivindicar, que aquest tema passi a ser una qüestió d´Estat, perquè tota la societat, dones i homes, i totes les Institucions civils i polítiques, prenguin consciència a favor de l´eradicació d'aquesta xacra».

El tercer manifest, l'institucional, ha anat a cura d'Ivet Castaño, coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones. Ha presidit l'acte Mercè Rosich, regidora d´Acció Social i Cooperació, i Igualtat, que ha disculpat l'absència per problemes d'agenda de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i a la qual han acompanyat regidors de l´Ajuntament de Manresa; Castaño; Eduard Freixedes, director dels Serveis Territorials d´Interior a la Catalunya Central; Albert Marañón, conseller comarcal de l´Àrea d´Acció Social i Ciutadania; i representants de diverses institucions i centres d´ensenyament de secundari de Manresa. Una acció teatral a càrrec d'Elisabeth Vila i Eduard Castresana, amb alumnes del mòdul d'Animació Sociocultural de l´institut Guillem Catà, sobre la importància de no restar passives davant qualsevol manifestació que tingui a veure amb la violència masclista, i un minut de silenci, han clos l'acte, que ha protagonitzat un llaç blanc penjat a la façana de l'ajuntament.