L´Ajuntament de Manresa ha presentat aquest divendres l´estat dels treballs de millora i ampliació del carrer Joc de la Pilota. També s'han donat a conèixer les accions adreçades a millorar la mobilitat en aquest punt de la ciutat. Els detalls de les obres els han presentat el regidor d´Espai Urbà i Entorn Natural, Jordi Serracanta; i la regidora de Mobilitat, Olga Sánchez.

Serracanta ha destacat que aquests treballs "són un pas important en la millora d´aquest entorn del Centre Històric, que permetran guanyar sensació d´uniformitat i amb una millora molt substancial de la mobilitat i l´accessibilitat". El regidor d´Espai Urbà ha explicat que l´actuació, que està prevista que acabi abans de Nadal, significa "una aposta clara per dignificar aquests carrers i les seves places".

Al seu torn, Olga Sánchez ha informat de les millores de mobilitat que es posaran en marxa "donen una prioritat clara als vianants per sobre dels vehicles", amb mesures per pacificar el trànsit i reforç de la senyalització "perquè les persones pugui passejar i comprar amb la major seguretat possible". La regidora de Mobilitat també ha ressaltat el treball de "diàleg amb comerciants i veïns" per ajudar a la consecució d´una funcionalitat viària que potencií el dinamisme social i comercial d´aquest entorn.

Les obres d´urbanització del Joc de la Pilota, que es va iniciar el setembre passat, abasten tota la longitud del carrer així com el lateral est de la plaça Europa. El seu objecte és renovar i ampliar els elements d´urbanització i les infraestructures de les xarxes de serveis existents, uns treballs que tenen un cost total de 445.830 euros.

Millores que segueixen els criteris aplicats als carrers de l´entorn

L´objectiu d´aquesta actuació és ampliar i millorar les xarxes de servei i la pavimentació d'aquest espai, corregint les irregularitats del terra i donant un caràcter homogeni al nucli històric manresà. Així, s'ha volgut fer un pas més en la conversió dels carrers i places del Centre Històric en un espai de prioritat de vianants.

L´actuació que s'està duent a terme, a més, elimina les barreres arquitectòniques que hi havia i preveu la plantació d´arbrat al llarg de tota la vora de la plaça Europa.

Els treballs han permès localitzar l´antiga torre d´accés al portal del Carme del recinte de muralles medievals. S´han realitzats treballs arqueològics que han permès documentar i protegir la troballa. En aquests moments, s´està estudiant la possibilitat de gravar la traça de la torre al nou paviment previst.

Es mantenen els dos accessos viaris al Centre Històric

Durant aquestes setmanes, també es realitzaran millores al carrer Puigterrà de Dalt, regulat com a zona de vianants (prioritat invertida). Les millores inclouen la instal·lació de jardineres per reduir el trànsit i doanr continuïtat de sentit de la circulació entre plaça Infants i plaça Lladó.

Es manté la sortida de la plaça Milcentenari (zona de vianants amb aparcament senyalitzat de zona verda exclusiva i mixta) pel carrer del Carme - plaça Europa - plaça Infants (zona de vianants).

Es manté de moment l´accés a l´illa de vianants de plaça Major (zona restringida al trànsit en general però amb permisos a autoritzats: residents, activitats, càrrega i descàrrega, serveis i emergències), pel carrer Sobrerroca, amb passatge Amics. Tot i la voluntat d´ampliar aquesta illa de vianants que permet convertir espais del Centre Històric com a carrers comercials on els vianants puguin gaudir de passejar-hi, comprar, fer les gestions necessàries omplint el carrer, sense una presència tant elevada de vehicles. Les illes de vianants permeten l´accés als veïns que ho necessitin, així com als comerços per fer les seves operacions de càrrega i descàrrega (de proveïdors i clients), i també es permet l´accés als serveis o emergències que així ho requereixin.