La penjada del llaç blanc a la façana del consistori, aquest dimecres, donarà el tret de sortida als actes del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. L´Ajuntament, a través del Servei d´Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona, han presentat aquest dilluns el programa d'actes d'aquesta data, que busca la implicació de la ciutadania i dels més joves.

Els actes els han presentat la regidora d'Igualtat, Mercè Rosich; la presidenta de Lilium (Associació de Suport a la Dona Víctima de Violència Masclista), Conxita Almarcha; i la presidenta de l'Associació de Dones Senegaleses, Binta Sene. També les ha acompanyat Àngels Torrens, actriu i membre de la coordinadora de grups de teatre amateur del Bages, Berguedà i Solsonès.

Rosich ha destacat la importància de sensibilitzar la ciutadania sobre la xacra social que és la violència de gènere "ja que any rere any continuen morint dones a mans de les seves parelles". La regidora ha emfatitzat que "aquesta sensibilització és fonamental entre els adolescents ja que es coneixen casos de violència masclista en persones cada cop més joves". I, "sovint", ha afegit Rosich, "estan relacionats amb les noves tecnologies, com per exemple exercir un control sobre la parella les 24 hores del dia mitjançant el mòbil, difondre imatges íntimes, vergonyants, etc".

Després ha agafat la paraula Binta Sene per posar sobre la taula el tema de l´ablació femenina, una pràctica prohibida legalment però que en moltes cultures és normal i acceptada i sobre la qual es farà una xerrada el dijous 26 de novembre al Casino. Sene ha denunciat que "en el seu país d´origen l´estructura social té forma de patriarcat i que les dones són educades, ja de petites, per obeir als homes sense qüestionar res". Aquest, també "és un dels motius pels quals les dones del seu país no denuncien els maltractaments, ni sexuals ni de cap tipus".

L´acte central de la campanya, que serà dimecres al migdia a la plaça Major, comptarà amb la presència d´uns 300 joves. Aquest col·lectiu serà un dels protagonistes i també l´encarregat de llegir el manifest. Igualment, hi haurà les intervencions de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora Rosich; i el delegat del Govern de la Catalunya Central. Seguidament, es representarà l'acció artística "Teranyina", creada especialment per l´ocasió pels joves actor i actriu Elisabeth Vila i Eduardo Castresana, i també de l´alumnat del mòdul d´animació sociocultural del IES Guillem Catà.

Conxita Almarcha de Lilium ha explicat que enguany, "una de les novetats del programa d´activitats seran els actes que es faran a Crist Rei, el dia 28 de novembre, on es col·locaran unes 100 espelmes a les escales de l´església amb uns 50 globus i es durà a terme la crema simbòlica de sentiments negatius que genera aquesta violència contra les dones". "A més, i en adhesió a la campanya Internacional " Ni una menys", les membres del Consell Municipal de la Dona portaran una cartolina amb aquest lema". Almarcha ha manifestat la seva preocupació pel fet que, "amb l´increment de demandes contra la violència de gènere, últimament, els jutges quan decreten ordres d´allunyament no donen facilitats a les dones per protegir-se". "Al principi posaven a la seva disposició un mòbil que activava una alarma i així, la persona de seguida podia avisar que estava en perill, però ara ja no en donen, i només amb l´ordre d´allunyament no és pot garantir la seguretat de les víctimes", a sentenciat la representant de Lilium.

Implicació de la ciutadania i en especial dels joves

Conscients de la importància de la prevenció com una de les eines més eficaces per lluitar contra la violència masclista, un any més la campanya dóna especial importància a la sensibilització entre els col·lectius més joves amb l´objectiu de fer-los partícips del certamen i implicar-los en la organització i la realització de moltes de les activitats que es duran a terme.

Així, l´alumnat de secundària, amb la col·laboració del professorat dels centres, tornarà a ser l´ encarregat d´escriure el manifest que es llegirà en l´acte institucional del dia 25 de novembre. Els manifestos que s´elaborin a les aules participaran en un concurs i el text guanyador serà el que representi més àmpliament a les manresanes i manresans en el seu rebuig contra la violència masclista. Així mateix, el reportatge fotogràfic de tots els actes de la jornada formarà part del treball de classe de alumnat de l´IES Lacetània.