Què hi fan centenars de persones, amb una xifra de quatre dígits penjada al coll, en una zona esportiva, davant d'un avituallament de menjar? La imatge que es podia veure ahir al migdia davant del pavelló del Nou Congost de Manresa recordava el final d'una marató, com si tots els participants, identificats amb un número, fessin cua per agafar un entrepà i una poma que els permetés recuperar forces després de la cursa.

No era exactament això, però tampoc diferia tant de la realitat. Des del 27-S, la CUP està immersa en una marató de negociacions amb Junts pel Sí, i també en una marató de pressions dels uns i els altres sobre la investidura de Mas. Dos mesos després, una bona part de la militància es va trobar ahir al centre geogràfic del país per analitzar el seu estat de forces i per estudiar com afrontar l'esprint final de la marató de les negociacions, que ningú sap quan acabarà, però que des d'ahir sí que sembla més difícil que conclogui amb acord.

A partir de les 9 del matí, van començar a arribar al Nou Congost cotxes provinents de tots els racons de Catalunya, que van anar omplint a poc a poc els pàrquings de l'entorn del pavelló. Els vehicles no van arribar a ocupar els accessos, però gairebé semblava que hi hagués partit de l'ICL Manresa, equip, però, que ahir era ben lluny del seu fortí manresà, a més de 2.000 quilòmetres de distància.

Els assistents anaven arribant esglaonadament i, un cop al vestíbul del Nou Congost, feien cua per agafar les acreditacions que els permetien assistir al debat, que era a porta tancada. Molts ells ja s'havien inscrit prèviament a les seves respectives assemblees locals.

Finalment, van ser 1.254 militants i simpatitzants de la CUP els es van acreditar per assistir al debat nacional al Nou Congost. Cap a les 11 del matí, ja gairebé no quedava ningú a l'exterior, excepte els nombrosos mitjans de comunicació que es van desplaçar fins a Manresa per cobrir el que sens dubte era la notícia política del dia. A la tarda, s'havien acreditat 65 periodistes per entrar al pavelló.