La Fira de Santa Llúcia donarà el tret de sortida a les festes de la Nadal a Manresa. El programa dels actes que es portaran a terme durant aquests dies l'ha presentat aquest dimecres el regidor de Cultura i Turisme, Joan Calmet, que ha expressat "la seva satisfacció per poder oferir a la ciutat unes 120 propostes que es desenvolupen gràcies a la implicació de les diferents entitats i associacions de la capital del Bages i que volen aportar vitalitat i activitat comercial al Nucli Antic".

Han acompanyat el regidor els representants de l'Agrupació Cultural del Bages, Josep Purtí, que ha explicat l'arribada i estada del carter reial a la plaça Major; i Carme Torras, del Grup Pessebrístic Manresa, que ha introduït el Pessebre Monumental que es podrà veure a l'Espai 7 del Casino del 12 de desembre al 6 de gener.

La Fira de Santa Llúcia

Les paradetes ompliran la Baixada de la Seu i la plaça Major durant el cap de setmana del 12 i 13 de desembre. Igualment, els protagonistes habituals com el tió solidari, el trenet que recorre el nucli antic i el pessebre vivent, també seran presents aquest dies previs al Nadal.

Durant tots els dies de la Fira de Santa Llúcia es comptarà amb la visita del Lluquet i el Rovelló dels Pastorets dels Carlins, la tradicional ofrena de ciris de Santa Llúcia a la Seu, les activitat de tricicles reciclats i trenet pels més menuts al parc de la Seu i un taller de torn de fang i actuacions nadalenques a la plaça Major.

Els infants tindran l'agenda del cap de setmana molt plena i podran començar a fer cagar el tió gegant a les 11 del matí del dissabte i a les 10 del diumenge, i a les 4 de la tarda ambdós dies. Caldrà portar un aliment o fer un donatiu d'1 euro i recollir un tiquet a la mateixa plaça.

De les 5 a les 8 del vespre, tots dos dies, s'ha organitzat un taller de cares de Nadal als porxos de l'edifici de l'ajuntament; l'acte acabarà amb una xocolatada. Abans, a les 7 de la tarda, la canalla també fruirà d'espectacles de titelles al vestíbul de l'Ajuntament a càrrec d'Alma i la mar de contes.

Paral·lelament, diumenge es farà la missa de Santa Llúcia, a la Seu, a les 11 del matí i els balls del Grup de Dansa Cor de Catalunya , a les 12.30 h a la plaça Major.

Pessebre vivent al Balç

El Pessebre Vivent torna al carrer del Balç. Les escenes sobre el naixement de Jesús ubicades en el paratge rústic i llòbrec del vial medieval estaran obertes al públic de 5 a 8 del vespre durant tot el cap de setmana. Enguany l'entrada serà pel Pou de la Gallina i es sortirà per la Baixada del Pòpul per continuar els quadres cap a la Seu, a la sala gòtica.

El trenet turístic recorrerà diferents espais del nucli antic, començant pel Pg. Pere III, Crist Rei, C/ Àngel Guimerà fins al Barri Antic. Les parades estaran situades al C/ Àngel Guimerà (davant Zara) i al Teatre Kursaal. El tiquet costarà 0,5 €.

Altres activitats d'entitats i campanyes i exposicions durant el Nadal

Al mateix temps les diferents entitats, organitzacions i associacions de Manresa han preparat un programa d'actes que inclou activitats de tot tipus com tallers de manualitats, de cuina nadalenca, sortides, menjars solidaris, espectacles d'animació infantil, teatre, concerts de Nadal, balls i cantades, mercats d'artesania, fires nadalenques. També es duran a terme les diverses accions en motiu de la Marató de TV3.

Igulament, hi haurà festes del pare Nadal, caga tió, visites del carter reial, xocolatades, espectacles d'animació infantil a molts barris de Manresa.

Tampoc faltaran les misses del gall i de Nadal, els dies 24 i 25 de desembre, que s'oficiaran a les diverses parròquies de la ciutat.

Representacions nadalenques i concerts

- Els concerts de l'alumnat del Conservatori de Música de Manresa dels dies 21 i 22 de desembre a les 18 i a les 20 h al teatre Kursaal

- El Poema de Nadal de la Fundació Orfeó Manresà i el Casa Familiar Recreatiu, el divendres 25 de desembre al teatre Kursaal

- El concert benèfic al Museu de la Tècnica, el 26 de desembre a les 19 h, organitzat per la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia, amb les corals Font del Fil, Albada del Caravàning Club del Bages i la Capella de Música de la Seu

- El concert de Nadal de l'Orfeó Manresà, el diumenge 27 de desembre, a l'església de la Cova de Sant Ignasi.

- El concert de Cap d'Any, el divendres 1 de gener a les 19 h, amb la Banda de la Unió Musical del Bages, al teatre Kursaal

- El concert solidari de Reis, a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat del Vallès i els cors infantil i juvenil de l'Orfeó Manresà, el diumenge 10 de gener a les 18 h, organitzat pel Rotary Cub Manresa Bages

Campanyes nadalenques

- Campanya de recollida de productes d'higiene personal a les Biblioteques de Manresa a canvi d'un llibre, els dies 4 i 5 de desembre

- Les campanyes de recapte d'aliments, de recollida de joguines noves per a la Creu Roja, amb l'espectacle final d'intercanvi de contes per joguines "Econtats de conèixer", el dissabte 19 de desembre a la tarda a la Plana de l'Om, organitzades per diferents barris de Manresa i la FAVM

- "I tu, jugues en català ?", per donar a conèixer l'oferta de jocs i joguines en català.

Pessebre vivent del pont Llarg

El dia 26, de 6.30 a 8.30 del vespre, els amants dels pessebres podran recórrer les 25 escenes formades per 230 figurants i animals de granja que estaran ubicades en la ruta circular que comença i acaba a l'aqüeducte del pont Llarg, al camí de Joncadella (al final de l'av. Universitària), organitzat per la Comissió del pessebre del pont Llarg de la Parròquia de la mare de Déu de l'Esperança.

Els Pastorets

Els dies 25 i 26 de desembre i l'1, 2, 3 i 6 de gener tindrà lloc a les 6 de la tarda la representació dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres a la sala Els Carlins, organitzats pel Casal Familiar Recreatiu.

En relació amb la peça teatral, enguany també s'ha organitzat el Joc dels Pastorets. Del dia 11 de desembre al 6 de gener, els ciutadans podran aconseguir entrades i vals de descompte per veure l'obra. L'únic que hauran de fer és esbrinar a quines botigues del barri Antic s'amaguen els personatges dels Pastorets i recollir les butlletes als establiments implicats.

Campi Qui Jugui

Durant les vacances de Nadal nens i adolescents tindran l'oportunitat d'anar a jugar i participar en les propostes que com cada any el Saló de la Infància i Joventut de Catalunya porten a la capital del Bages. El Campi Qui Jugui, situat al Complex Vell Congost, obrirà del 27 de desembre al 4 de gener, de 4 de la tarda a 8.30 del vespre.

Carter reial i activitats al seu voltant

Seguint amb les activitats nadalenques, el 28 de desembre està prevista l'arribada del Carter Reial a la plaça Major. Des d'aquest dia i fins el 4 de gener (excepte el dia 31) cada tarda, de 5.30 a 8, l'emissari dels reis d'Orient recollirà les cartes dels infants amb les seves demandes.

El diumenge 3 de gener la plaça Major acollirà les danses de l'Esbart i després un tastet de circ amb la companyia Chiffleurs farà les delícies dels infants i les seves famílies.

Cavalcada de reis

El dia 5 de gener hi haurà la cavalcada de reis que començarà a les 6 de la tarda a la muralla de Sant Francesc i es dirigirà a la muralla Sant Domènec, C/ Àngel Guimerà, Passeig Pere II, Pl. 11 de setembre, pl. Bonavista, Ctra. de Vic, muralla del Carme, C/ Joc de la Pilota, C/ Sobrerroca i pl. Major.