L'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia diagnostica cada any entre 10 i 12 casos de diabetis tipus 1, la més severa. La majoria són nens entre 10 i 14 anys, i el 10 % en tenen menys de 5. A Catalunya se'n diagnostiquen 270 cada any. La diabetis i l'obesitat són les malalties sobre les quals posarà l'accent La Marató d'enguany. Per aquest motiu Althaia organitza per al pròxim dijous a les 7 de la tarda una xerrada sobre aquests dues afeccions.

La diabetis és una malaltia que apareix quan el cos no pot regular el sucre (la glucosa) de la sang que alimenta totes les cèl·lules. Esdevé crònica. La de tipus 1 es diag-nostica sobretot a gent jove. Cal injectar-se insulina i portar un control estricte de la dieta. La de tipus 2, la més comuna i que afecta més a persones adultes, es pot controlar amb una dieta equilibrada, i si avança, prenent fàrmacs.

A la xerrada la cap del Servei d'Endocrinologia d'Althaia, Anna Gutiérrez, explicarà casos reals de pacients amb diabetis "que han pogut adaptar la seva vida i aconseguir els reptes que s'havien proposat", com per exemple ser mare.

La infermera educadora en diabetis Eugènia Abadal també hi participarà. Destaca que "avui en dia l'educació se centra més en la persona que no en la malaltia, i això ens dóna bons resultats".