El projecte Torna Terra per tornar horts a la vida, que té socis manresans, ha estat presentat a Dublín al seminari EIP-AGRI "Promovent la creativitat i l'aprenentatge a través dels sistemes de coneixement agrari i innovació interactiva", sobre l'estat de la pagesia a Europa.

El congrés ha triat iniciatives innovadores o de bones pràctiques i el projecte Torna Terra, impulsat des del Bages i el Solsonès, i que tot just està a les beceroles, ha estat elegit per la seva capacitat de crear xarxa, recuperar espais i buscar el retorn dels consumidors sobre els productes de les varietats de llavor recuperades.

Es tracta d'una iniciativa del pagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de cal Palà de Prades; MengemBages, de la cooperativa Frescoop i la cooperativa l'Arada, amb la col·laboració de l'Associació l'Era.

El projecte parteix del fet que hi ha molts horts abandonats que podrien tornar a produir amb una mínima infraestructura i, al mateix temps, hi ha entitats que tenen les llavors, el coneixement i les línies de distribució per fer-ho possible.

Així que es tracta de cercar espais i horts abandonats i de recuperar-los per poder tornar a fer-los productius. Hi ha més informació a la web tornaterra.cat.