L'antiga residència de les germanetes de Manresa serà el punt d'arribada dels refugiats durant dos anys, és el temps que la Generalitat calcula que aniran arribant a Catalunya persones que fugen dels conflictes de l'Orient Mitjà. Tot i que encara queden serrells per resoldre en els preparatius de l'acollida, la Generalitat i els municipis estan posant fil a l'agulla al protocol per gestionar la crisi dels refugiats al nostre país.

L'arribada als punts d'acollida de Catalunya de les persones que han entrat a la Unió Europea s'anirà fent de forma esglaonada durant els propers dos anys. La previsió és que les administracions i les entitats socials del país atenguin durant aquest temps entre tres mil i sis mil persones. És la xifra de refugiats que ha d'assumir Catalunya un cop la Unió Europea estipulés el repartiment entre els estats membres. En el conjunt de l'Estat espanyol n'arribaran 17.000.

Manresa és una de les tres ciutats catalanes on hi haurà un centre per rebre refugiats en la primera fase d'acollida. A l'antiga residència de les germanetes tindrà lloc el període d'adaptació al nou país, i professionals en matèria d'immigració faran una diagnosi integral de la situació de cada una de les persones que vinguin. En el centre d'acollida s'estudiarà el perfil de cada un d'ells -tenint en compte la professió que tenien abans de fugir del país d'origen i els seus estudis- i el seu estat emocional per determinar quin és el municipi més adient per traslladar-los. La voluntat del la direcció general de la Immigració -l'organisme de la Generalitat que coordina a Catalunya l'arribada de refugiats- és que la diagnosi es faci amb la màxima celeritat possible per portar ràpidament les famílies als diferents nuclis catalans.

Els tres centres catalans on es portarà a terme el primer contacte dels refugiats amb el país podran acollir 500 asilats a la vegada. En el cas de Manresa, a l'antiga residència de les germanetes s'atendrà un centenar de persones, que s'hi estaran entre dues setmanes i un mes. La direcció general de la Immigració ja ha definit com es portaran a terme les tasques al centre d'acollida de Manresa i hi destinarà tècnics d'immigració, que es coordinaran amb voluntaris.