Fer obres al centre històric de Manresa és garantia que hi aflorin restes arqueològiques. El darrer cas és la Sala Ciutat, on de resultes de l'enderroc de l'edifici s'han trobat vestigis de l'antiga església de Sant Ignasi; el penúltim, el portal medieval del Carme. El van desenterrar l'octubre passat, durant les obres de reurbanització del carrer del Joc de la Pilota, que actualment estan acabant. Amb l'objectiu que aquesta troballa no quedi amagada del tot i que sigui visible per als vianants, l'Ajuntament preveu gravar al nou paviment la geometria dels murs localitzats. No els pintarà com es va fer a la Muralla de Sant Domènec i de Sant Francesc.

L'Ajuntament ja ha enviat la seva proposta a la Comissió de Patrimoni de la Generalitat, "que ha d'aprovar-la durant les properes setmanes". Consisteix a "fer el que s'anomena un tractament buixardat al paviment per tal de marcar-hi la geometria dels murs. És un tractament que es fa un cop el paviment ja està col·locat per convertir en una textura més rugosa la zona que coincideix exactament amb els murs".

Usat a l'antic mercat del Born

Les fonts del consistori expliquen que "s'han fet tractaments semblants, per exemple, a l'antic mercat del Born de Barcelona, on s'han marcat amb aquest sistema els murs de cases antigues".

A diferència de portal de Sobrerroca, el del Carme no estava format per dues torres sinó per una amb una obertura central per on passava la gent. En concret, es va localitzar just al mig de l'accés a l'actual carrer del Carme, formant part del conjunt emmurallat de la ciutat.