El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, i el portaveu de l'equip de govern, Antoni Llobet, han presentat el pressupost de l'Ajuntament de Manresa per al 2016 de 76,1 milions d'euros,tal i com havia avançat aquest diari en l'edició de dimecres passat.

Les inversions sumen 6,4 milions, 285.000 euros menys que en el pressupost d'enguany i la part més important d'aquests diners són els 2,4 milions d'euros que s'hauran de dedicar a pagar sentències judicials anteriors a l'arribada de CiU al govern, el 2011, tal i com va apuntar el regidor d'Hisenda.

De fet, 3,3 milions corresponen a compromisos de mandats anteriors i als 2,4 milions de les sentències cal sumar 514.000 euros d'un préstec a la societat municipal de rehabilitació Forum, 260.000 euros de la construcció d'una nau a Bufalvent i 78.000 euros de la liquidació dels interessos d'una expropiació a l'entorn de la Seu.

Pel que fa a la resta de diners l'Ajuntament comprarà finques a Forum per valor de 500.000 euros, gairebé la mateixa quantitat es dedicarà al projecte Manresa 2022 i 400.000 euros més a la rehabilitació dels antics jutjats.

Un dels increments més destacats en termes comptables és la de transferències de capital per l'increment d'ingressos de diversos departaments de la Generalitat. A més, queda pendent la incorporació del Pla Xarxa de la Diputació.

Els impostos es mantenen pràcticament igual per la congelació de la recaptació.

Les taxes i altres ingressos creixen amb 559.000 euros,en part pel canvi de categoria d'alguns carrers en la taxa d'escombraries, que suposa un increment d'ingressos de 210.000 euros que es destinen a cobrir el cost del servei.

L'aportació a plans d'ocupació suma 2,7 milions. En el capítol de personal, a banda de la despesa imputable a plans d'ocupació i formació, creix pel pagament del 75% de l apaga de Nadal del 2012 i a un increment de l'1% de la nòmina.

S'incrementen els ajuts a l'habitatge en 50.000 euros i els ajuts a la cessió de pisos de lloguer social en 25.000 euros i les beques menjador en 34.000 euros per passar de 178 a 490 la quantitat de nens que reben la cobertura del 100% de les beques. Els ajuts escolars es mantenen en 110.000 euros i es crea una partida de 9.200 euros per col·laborar amb el transport escolar a la UAB.

Sensibilitat Social

En la seva valoració d’aquest pressupost, Llobet ha manifestat que «el pressupost del 2016 és el resultat de la confluència entre la bona gestió i la sensibilitat social». El portaveu del govern municipal ha remarcat que “aquest és el cinquè pressupost que es presenta amb restriccions pressupostàries però, malgrat tot, cada any, gràcies a una bona gestió, es continuen oferint els serveis als ciutadans i reforçant les polítiques socials”.

Llobet ha explicat que «aquests pressupostos han estat elaborats en el marc dels acords d’investidura i governabilitat entre CiU i ERC» i ha afegit que «la bona gestió dels números, i no estirar més el braç que la màniga, no és incompatible amb la prestació dels serveis sinó imprescindible per poder destinar els diners necessaris a les polítiques socials que volem fer».

El portaveu municipal ha posat l’exemple de la prestació de polítiques socials en «els ajuts socials a l’habitatge, en les polítiques per incrementar el parc d’habitatges, en l’increment de les beques menjador, en la consolidació dels ajuts escolars o la contractació de plans d’ocupació».

Finalment, Llobet ha recordat que aquest 2015, malgrat ser una any electoral, «la maquinària institucional ha seguit funcionant molt bé i s’han pogut tirar endavant els projectes amb normalitat».

Al seu torn, el regidor d’Hisenda i Governació, Josep Maria Sala, ha explicat detalladament uns comptes municipals tant en l’apartat d’ingressos com en el de despeses, una valoració global que ha qualificat de «positiva», i ha afegit que «des de la prudència, tenim certa confiança d’estabilitat i expectatives de millora per al propers anys». Sala també ha remarcat que, de fet, l’increment de pressupost prové en bona part d’ingressos d’altres destinacions, que ja es destinen a finalitats concretes.