Vint anys després que Alcohòlics Anònims veiés la llum a Manresa, el nombre d'addictes que busquen ajut per abandonar la dependència de l'alcohol no baixa. Tot i que no hi ha un registre oficial de les persones que participen a la reunions per narrar les seves vivències i trobar així una mica de consol en el dur procés de deixar la beguda, l'entitat atén una vuitantena de persones cada any.

Els responsables de l'entitat prefereixen aparcar les fredes xifres -algunes de les quals indiquen que en els darrers anys ha disminuït el consum d'alcohol- per endinsar-se en les colpidores vivències de cada una de les persones que assisteixen a les reunions. "Nosaltres veiem que aquí no para de venir gent amb l'objectiu de deixar la beguda. No veiem el que reflecteixen les estadístiques", assegura el Manuel, un dels responsables en aquests moments de l'entitat a Manresa, i que ha aconseguit deslliurar-se de l'addicció. No revela el seu cognom -com la resta de persones de l'associació- per conservar el seu anonimat. "Una part del problema és la percepció que la societat en general té de l'alcohol i que els mitjans de comunicació, a través dels anuncis, fomenten. Això provoca que avui dia ens trobem fins i tot adolescents de 15 anys que gairebé són alcohòlics", explica la Luz, que també és al capdavant d'Alcohòlics Anònims a la capital bagenca. Beure per a molts és sinònim de diversió i socialització, però les persones que assisteixen a les reunions i han tocat fons saben bé que l'alcohol està vinculat amb malalties, frustracions i de vegades amb la presó i la mort.

Les reunions se celebren els dilluns i dijous en uns locals de Crist Rei, al número ?? del carrer de Carrió, són obertes a tothom i no tenen cap cost. El dia que hi ha trobada, les persones que hi assisteixen -exalcohòlics o persones que estan en el procés de deixar la beguda- arriben de mica en mica i s'asseuen a la sala on tradicionalment se celebra la reunió. No es pot afirmar de cap de les maneres que hi hagi un perfil concret de persones amb problemes amb l'alcohol ja que hi entra gent d'edat molt diversa: des de joves fins a persones ja grans. "Per aquí passa tot tipus de persones. Homes i dones. Adults i joves", afegeix la Luz. Alcohòlics Anònims fa 20 anys que és present a Manresa, però els responsables consideren que encara té una llarga vida perquè hi ha moltes persones que necessiten ajut i que passen pel procés d'abandonar la dependència.