L'astrofísic manresà Ignasi Ribas ha començat l'any 2016 mirant estrelles al firmament. És el responsable científic d'un projecte que s'ha posat en marxa aquest 1 de gener i que té la missió de buscar planetes habitables a l'espai. Es diu Carmenes, té un pressupost de 7 milions d'euros i hi participen onze institucions espanyoles, alemanyes i catalanes com l'Institut de Ciències de l'Espai.

Actualment hi ha detectats més de dos mil planetes fora del nostre sistema solar. Són els anomenats exoplanetes. Gairebé tots són hostils a la possibilitat que hi hagi vida a causa de la seva mida, excessivament gran, o perquè són massa a prop d'una estrella.

Ribas explica que quan es parla de planeta habitable des del punt de vista biològic "ho hem de fer amb la perspectiva més àmplia possible. Parlem de l'existència d'aigua líquida, que només es pot donar entre els 0 graus i els 100, que és quan ja es converteix en gas". Perquè hi pugui haver aigua líquida cal que la distància entre l'estrella i el planeta que orbita al seu voltant sigui l'adequada. "Això és el que en diem zona habitable".

Carmenes observarà 300 estrelles "que ja tenim localitzades. Això ha sigut part de la feina que m'ha tocat fer". Algunes d'aquestes són a centenars de bilions de quilòmetres. Es tracta d'estrelles petites, anomenades nanes vermelles, que fan una quarta part del Sol. Carmenes capta i recull la llum que emeten, i a partir de diferents càlculs com la velocitat i l'òrbita es pot comprovar si tenen un planeta a la vora.