El científic manresà Josep Maria Gasol és coautor d'un descobriment sobre els efectes de l'escalfament del planeta en els bacteris marins. Conclou que l'augment de les emissions de C02 origina una acidificació de l'oceà que perjudica, estressa, aquests bacteris, que són essencials per a la salut dels ecosistemes marins, i que juguen un paper en el cicle d'elements químics clau per a la vida.

El resultat de la investigació acaba de sortir publicat a la prestigiosa revista científica Nature Climate Change. Gasol en destaca la rellevància "dintre el camp per entendre com el canvi climàtic afecta els organismes del planeta terra". Cal afegir-hi que, fins ara, la recerca sobre els efectes globals de l'acidificació oceànica en els ecosistemes marins s'havia centrat, principalment, en avaluar possibles alteracions en el procés de la fotosíntesi de les algues.

L'equip responsable d'aquesta investigació amb resultats inèdits l'integren científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), on el manresà és professor d'Investigació a l'Institut de Ciències del Mar (Barcelona), juntament amb investigadors de la Linnaeus University de Kalmar, a Suècia; la Universitat de La Laguna de Tenerife, i l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC).

"Quan fa molt fred podem continuar fent vida normal, però hem de gastar més energia per escalfar-nos. És el mateix que els passa als bacteris marins per adaptar-se a les condicions més àcides" de l'oceà, explica Gasol per il·lustrar els efectes de l'escalfament global del planeta en els organismes marins. Mentre que, en el cas dels humans, per generar més energia per suportar unes condicions de més fred, cal anar ben alimentats, "els bacteris marins necessitaran consumir més carboni orgànic per seguir fent la mateixa feina".