Agents socials i econòmics de Manresa consultats per Regió7 consideren que el nou bipartit que liderarà l'Ajuntament a patir del 1 de febrer pot enfortir l'acció de govern. Un dels punts que més es valoren és que les dues formacions (CDC i ERC) estan distanciades ideològicament i per tant caldrà molt de diàleg per prendre decisions. El POUM, polítiques socials per als més necessitats, la millora de l'economia, els incentius per el sector comercial, l'impuls del sector turístic i Manresa 2022 són alguns dels deures que posen al nou equip de govern.

No crec que hi hagi gaires canvis en l'actuació del consistori"

Pel que fa al sector dels arquitectes, el tema més important que hi ha sobre la taula és la revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Hem de veure si el canvi de regidor pot influir en algun aspecte i si hi haurà una visió diferent sobre aquest tema, tot i que crec que hi haurà una continuïtat perquè tot el que fa referència al POUM s'ha anat fent de forma consensuada. Marc Aloy, com a arquitecte, continua la tasca que ja va començar Ramon Bacardit, que també era arquitecte. I encara que provinguin de dues formacions diferents, el fet que els dos siguin arquitectes fa que tinguin un base tècnica i cerquin el millor per a la ciutat. Entremig hi va haver un altre regidor, en Jordi Serracanta, que va servir com a nexe d'unió.

El govern s'ha remodelat, però dubto que facin actuacions molt diferents de les que portava a terme el govern de Convergència fins ara. En els darrers mesos s'ha vist complicitat entre Convergència i Esquerra i, per tant, no crec que hi hagi gaires sorpreses. Opino, fins i tot, que amb l'augment de regidors amb responsabilitat de govern [es passa de nou a catorze] hi haurà més cura en la gestió. Estava cantat que hi hauria aquest acord per governar la ciutat de Manresa.

Amb més persones al capdavant, la gestió pot ser més acurada "

Hem d'esperar que el nou govern faci una bona feina i estabilitzi les finances de l'Ajuntament. El tema més preocupant en el qual ha d'actuar és en el de l'emergència social que tenim en aquests moments. Hem de mirar que cap ciutadà passi gana ni tingui fred a l'hivern. També s'han d'impulsar altres aspectes que han de servir per situar Manresa en el mapa. Hem de ser capaços d'exigir a la Generalitat que es facin inversions en el desdoblament de la C-55 i en la gratuïtat de la C-16.

Jo veig bé un govern de coalició i que hagi augmentat el nombre de regidors en el govern. Amb més persones al capdavant de l'Ajuntament, la gestió pot ser més acurada. Si aquesta nova estructura no genera més despeses, no hi veig cap problema. Però, és clar, s'ha de mirar l'eficàcia, que no surti massa cara.

El govern de coalició és positiu perquè tindrà una visió més àmplia"

Des del punt de vista de la petita i mitjana empresa, un dels punts clau és la política de reindustrialització per activar noves inversions. Cal que l'Ajuntament lideri el clam per demanar noves infraestructures. Les carreteres són molt reivindicades pels empresaris perquè són necessàries per millorar la competitivitat. El govern de Manresa també ha de fer inversions per potenciar la fibra òptica i hem d'apostar pel turisme, perquè l'únic element pel qual la gent ve a fer turisme al Bages és per visitar Montserrat.

La coalició entre Convergència i Esquerra és positiva perquè el govern tindrà una visió més àmplia a l'hora d'analitzar què cal fer per a la ciutat. Més gent hi tindrà veu. És un govern més inclusiu. Sobretot crec que amb l'entrada d'ERC es reforçarà tota l'àrea de polítiques socials. També cal destacar que a la Generalitat, CDC també governa amb ERC i això també pot ser positiu perquè hi pot haver més sintonia entre les dues administracions.

És millor aquest escenari que no pas un consistori feble"

Hi ha molts temes que s'han de resoldre a la ciutat. D'entrada, la situació pressupostària municipal, tot i que s'ha millorat en aquest aspecte en els darrers anys. I és que ja és hora de fer actuacions de govern amb un gran cost. A Manresa s'ha d'incidir en la millora de la mobilitat. El POUM és l'altre gran tema de l'Ajuntament sobre la taula.

Crec que és positiu per a Manresa que les dues principals forces polítiques estiguin juntes en el govern de la ciutat i hagin decidit tirar conjuntament la legislatura. Amb un pacte ben fet, es poden tirar endavant molts projectes. És millor aquest escenari que no pas tenir un govern feble al capdavant de l'Ajuntament. Feia temps que no hi havia aquesta coincidència entre les forces que hi ha a l'Ajuntament i al Govern de la Generalitat i s'ha d'aprofitar per solucionar problemes que arrosseguem des de fa temps, com la carretera C-55.

Hi haurà més divergència, però serà un reflex de la ciutadania"

El sector comercial està satisfet perquè ERC ens va dir que per a ells la millora del sector comercial és una prioritat. En aquest sentit, estic convençut que farem passes endavant. Nosaltres tenim tot un projecte a desenvolupar per potenciar el comerç de Manresa. Volem fer un circuit per bona part dels carrers de la ciutat i crear un eix comercial de referència perquè la gent d'aquí i d'altres poblacions s'hi passegin. Un aspecte fonamental és impulsar Manresa 2022.

És positiu que Convergència i Esquerra estiguin junts al capdavant de l'Ajuntament. Potser hi haurà més divergències, però serà un reflex de la diversitat de la ciutadania. Sembla que tots tenen moltes ganes que aquest govern faci moltes coses per a la ciutat. Opino que podrem veure un executiu amb més força a l'hora d'impulsar les actuacions des del consistori.

És una situació nova i hem d'esperar a veure com funciona "

Com a Col·legi d'Advocats creiem que els temes més importants que l'Ajuntament té sobre la taula és tota la temàtica social; com afronta el desnonament d'habitatges. També ens afecta, en part, tot el que tingui a veure amb el POUM. Esperem que aquest nou govern es posi les piles a l'hora de prendre decisions. Ara podrà aprovar amb comoditat els pressupostos. També hi hauria d'haver certes millores a la ciutat. Esperem percebre als carrers la millora de l'economia.

És positiu que hi hagi un govern de coalició. Històricament hi ha hagut a Manresa el tripartit. Ara s'han unit els dos partits més votats. És una fórmula diferent i no ho havíem vist fins ara perquè tradicionalment hi ha hagut una oposició forta al consistori. És una situació nova i hem de veure com funciona.

Estan distanciats i, per tant, hi ha d'haver esperit d'entesa"

El POUM és un dels temes més importants que hi ha en aquests moments. Des de la nostra òptica, la prova de foc estarà en veure si en dos o tres mesos hi ha un pacte de ciutat per a la promoció econòmica. Vam fer una proposta de gestió dels serveis públics a l'Ajuntament i hem de veure si ho apliquen.

És positiu perquè estan governant dos partits que representen coses molt diferents ideològicament i això vol dir que hi ha d'haver esperit d'entesa per arribar a acords. És una fórmula que hi ha a altres ajuntaments.

No creiem en les majories d'un sol partit i, per tant, ho veiem bé"

Un dels temes que ha de resoldre el nou Ajuntament és tot el que fa referència al fet que la mesquita tingui totes les garanties legals. Per altra banda creiem que és important impulsar polítiques socials i d'integració.

No creiem en les majories absolutes d'un sol partit i, per aquest motiu, pensem que és bo que hi hagi entesa entre formacions. Apostem pel diàleg i esperem que hi hagi més comunicació entre la nostra comunitat i el consistori de Manresa.