Aquest dijous a la tarda ha tingut lloc la presentació de la 19a edició de la Fira de l'Aixada, el mercat medieval de la Llum, que es farà al centre de Manresa els dies 27 i 28 de febrer. Entre les novetats més destacades de l'edició d'enguany hi ha la recuperació d'un espectacle d'aus rapinyaires, i l'aposta per diferents espectacles entre representacions i activitats d'esgrima antiga. En total, el mercat mobilitzarà més de 400 persones entre actors, voluntaris i entitats.

Entre els reptes de l'actual edició de la fira, segons ha explicat el regidor de Cultura i Turisme Joan Calmet, reivindicar el seu paper a la ciutat: 'no volem que creixi en espai, sinó que es vagi enriquint per dins', ha assegurat. Calmet ha participat, aquest dijous a la tarda en la roda de premsa de presentació del mercat. Un acte que ha comptar amb la presència sorpresa d'un gamarús, una au rapinyaire de les que participarà a la fira, i que ha volgut sumar-se a l'acte, apareixent i acostant-se al regidor.

Precisament, la tornada de les aus rapinyaires, a la plaça del Milcentanari, serà una de les principals novetats d'enguany. L'espectacle anirà a càrrec de l'empresa local de falconeria "Acariciando el aire", que farà exhibicions amb falcons, mussols, corbs i àligues, entre altres.

A banda del regidor Joan Calmet, a la presentació també hi han participat també Ivan Padilla i Mireia Cirera, membres de la taula de coordinació artística, i Anna Martí, membre de l'Associació Manresa de Festa, juntament amb representants de les entitats que esponsoritzen o donen suport a la fira, com Cervesa Guineu, BBVA, Caditravel o Escampa la boira.

Padilla ha explicat les novetats escèniques que aporten a al fira diverses entitats, com el Casal Familiar Recreatiu, l'Estudi Folk o l'Esbart Manresà, entre altres, i ha fet un agraïment a les desenes d'entitats que participen de manera desinteressada al certamen.

Per la seva banda, Anna Martí, de l'Associació Manresa de festa, ha remarcat que, malgtrat que es concentri en cap de setmana, la fira porta "molts mesos de feina", i ha remcarcat alguns dels actes destacats, com l'Aixada Infantil, per acostar la festa també als més menuts, i els productes ja tradicionals de la fora, com la cervesa i el pa de l'Aixada.