Mireia Estefanell Medina (Barcelona, 1969) admet que quan Pere Culell va fer un pas enrere i ella el va haver de fer endavant per rellevar-lo com a president del grup municipal d’ERC va sentir «vertigen». Ara n’ha fet un altre endavant per formar part del govern bipartit de Manresa entre CDC i ERC i ser-ne la primera tinent d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica i Participació. Ja no parla de vertigen sinó d’il·lusió. Té el despatx a la quarta planta de l’ajuntament, on diu que hi ha «les millors vistes de la Seu».

Quin paper tindrà el regidor d’Unió, Miquel Davins, al nou govern manresà, un cop es decideix que no tindrà càrrec?

Nosaltres no en sabem res. Tinc entès que fins a la nostra entrada el dia 1 de febrer no era previst que fes cap pas. No sé si n’ha fet cap però no ens l’han comunicat.

El fitxatge d’Antoni Toni Llobet com a secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat podria fer que les seves tres regidories les assumeixin altres regidors. Què pensen fer?

La seva entrada al govern es produeix just en el moment que hem tancat la delegació de competències. La seva intenció és continuar a l’Ajuntament i ara hem d’acabar de concretar si deixa algunes delegacions i com les repartim. En principi, continuarà sent el portaveu del govern. I, en el moment que s’incorporava al govern, que va ser abans d’ahir, renuncia a la retribució de l’Ajuntament.

Que es destina a...

Això aniria en funció de si les seves competències es deleguen a altres regidors i els augmenta molt la dedicació però, si no, continuaria tot igual com es va aprovar, excepte la seva retribució, que seria estalvi per a la ciutat.

Vostè ostentarà els càrrecs de Dinamització Econòmica i Participació. Què és el primer que farà en cadascun, i quin és el seu objectiu prioritari en cada cas?

A Participació hi entro justament quan s’acaba el termini de presentació de projectes als pressupostos participatius. Per tant, el primer que caldrà entomar és aquesta tasca i, després, el que ens cal engegar immediatament és passar la participació a tot el Pla de Ciutat presentat el novembre.

I l’objectiu?

Que la percepció del ciutadà sigui que realment la seva participació és activa en les polítiques municipals, que se sent escoltat i interpel·lat, i que la seva opinió és portada a la pràctica.

Com ho pensa aconseguir?

Farem servir molt les noves xarxes de comunicació, les aplicacions que l’Ajuntament ja té, i les donarem a conèixer molt més.

Parlava dels pressupostos participatius. Hi ha qui els ha qualificat de ser un mer aparador perquè la quantitat és molt minsa.

Tenint en compte la capacitat real d’inversió que tenim com a Ajuntament, 350.000 euros, que és el global que es posa a participació ciutadana, incloent-hi els districtes i els projectes participatius, jo no diria que és minsa. Podria ser molt més, sí, si tinguéssim més capacitat real d’inversió. En aquests pressupostos del 2016 encara no la tenim aquesta capacitat.

Dinamització econòmica.

La prioritat és que la percepció que té la gent que és molt difícil poder instal·lar qualsevol activitat econòmica a la ciutat disminueixi. Si és real, posar les eines perquè sigui més senzill. De fet, ja vam aprovar la figura del tutor d’empresa que, per a emprenedors, comerciants i petites empreses, ha de ser una eina útil. Nosaltres en dèiem «catifa vermella a tot aquell que vulgui fer una activitat econòmica a la ciutat». Pel que fa ja no tant a la part d’emprenedors i comerciants, tenim com a objectius potenciar l’economia social i solidària. No perquè sortís al ple de la setmana passada sinó perquè ja és una de les competències delegades que ens vam assignar. L’economia verda, i fomentar com a un dels motors tot el que és l’economia de les noves tecnologies, que és un circuit emergent que a Manresa és força potent.

Hi ha algun altre sector pel qual creu que cal apostar més?

Tot el que és aquest sector de l’economia circulant, l’economia verda, el km 0... Aquesta economia més conscienciada amb l’entorn i el medi ambient és un sector molt potent en el qual hem de treballar.

En què creu que notarà la ciutadania que ERC ha entrat al govern de Manresa?

Nosaltres ens hem caracteritzat sempre per ser molt propers a la ciutadania. Per escoltar-la a peu de carrer i donar resposta al que demana. No sempre és la que vol però poder-li buscar. Escoltar molt. Ser molt proactius amb la informació a rebre i a donar. Molt transparents. Nosaltres dèiem «ajuntaments amb parets de vidre». Crec que la transparència pot ser una de les cartes de presentació que tingui aquest nou govern.

D’aquí a quatre anys hi haurà eleccions. Pensant en els seus electors, creu que el fet de governar amb CDC els pot perjudicar? Beneficiar? Els amoïna?

Ara mateix el que ens preocupa és desvetllar la ciutat. No oblidem que estem en una emergència social molt forta, que el que hem de fer és ajudar els nostres ciutadans des del vessant assistencial però també donant-los eines perquè se’n puguin sortir, trobar una feina i desenvolupar-se. Ara mateix, el nostre objectiu és la ciutat, no els possibles resultats especulatius d’aquí a tres anys i mig. Si ho fem bé i ho sabem explicar, el ciutadà ho reconeixerà, i si ho fem malament, ens castigarà.

Com definiria la peculiaritat d’aquest govern bipartit.

En altres governs de coalició hi ha àrees molt tancades. Tots els regidors d’un partit s’ocupen de l’àrea social o de la de promoció econòmica, de manera que només hi ha la manera de fer d’un dels components de la coalició. Aquest no és el nostre cas. Les quatre àrees són presidides pel membre d’un partit i i vicepresidides pel de l’altre, i hi ha regidors dels dos partits. Per tant, tot allò que arribi a la junta de govern ja haurà estat debatut prèviament i tindrà el suport de les dues formacions.

Fins que no s’ha tingut la configuració final, què ha estat el més complicat.

Jo no crec que les negociacions hagin estat difícils. Ja fa gairebé vuit mesos que treballem junts amb el seguiment de l’acord. Ens hem anat coneixent, creant complicitats i confiança i, sobretot, molta il·lusió. Si som capaços de traslladar la il·lusió que ens ha anat generant en el comitè negociador a la resta de regidors que no en formaven part i utilitzar-la per a la feina, la ciutat hi notarà segur perquè, és clar, en el dia a dia les complicacions hi són i no s’esborraran però amb el sentiment am què les encaris varia molt.

Parla d’il·lusió. Què diria a la gent que es mira amb escepticisme aquest govern de coalició?

Quan comencem a desplegar el pla de mandat i les propostes que fem i que s’han de desplegar amb les accions, crec que es veurà que hi ha canvis en aquest mandat. No és només que canviï el govern sinó que les circumstàncies del país són unes altres i hi ha moltes coses a fer. Hi ha molta feina i ganes de fer-la.