Poder-se comunicar amb la seva mare després que aquesta tingués un ictus el 2006 que la va deixar impossibilitada es va convertir en un repte per al programador manresà David Vilanova. Ara ho ha aconseguit. Ha ideat una aplicació informàtica per facilitar que aquelles persones que, per qualsevol circumstancia, tenen problemes de parla es puguin relacionar sense problemes amb el seu entorn. El projecte es diu Libèria, com la seva mare, que va morir l'any passat. Es tracta d'un comunicador de veu que funciona a través de l'ordinador o una tauleta. L'aparell transforma en veu les opcions que va triant l'usuari.

A més a més de tenir l'assessorament de professionals, també l'ha anat provant durant tota la fase de creació la santvicentina Anna Carrera, que té paràlisi cerebral i viu al centre de disminuïts físics de la Fundació Althaia a Manresa. L'aplicació es pot descarregar gratuïtament a Libèria Community, una empresa de desenvolupament d'aplicacions adreçada a persones amb problemes de comunicació que lideren els bagencs Carme Encina, analista programadora, i l'esmentat David Vilanova.

El mateix Vilanova explica que quan la seva mare va tenir l'ictus "vam intentar veure quina eina podíem utilitzar perquè es pogués comunicar. En veure les aplicacions que hi havia i les dificultats a l'hora d'utilitzar-les se'ns va generar aquesta inquietud". Libèria va ser "l'espurna que va provocar que naixés aquest projecte", assegura Encina.

A través d'un conegut comú van entrar en contacte amb Anna Carrera, que "ens va anar indicant què podíem millorar i quin producte podíem oferir que fos el més pràctic i útil possible a persones com ella. Durant molt temps ens vam anar veient cada setmana". Per a Encina, l'experiència dels usuaris és molt important perquè "tu pots desenvolupar el millor software del món i realment no ser pràctic". El que volien és això, que fos pràctic i útil.

Actualment Carrera s'està familiaritzant amb l'aplicació informàtica "perquè és tan gran i dóna tantes possibilitats que no s'acaba mai", explica ella mateixa. "Llavors es tracta d'anar fent aprenentatge".