El 28 de març de 2015, la PAHC Bages va ocupar un bloc de 7 pisos, propietat de la SAREB ( El Banc Dolent ) al barri de la Mion de Manresa. Era el cinquè que dins la campanya d'Obra Social. El passat divendres, la liquidadora concursal va oferir la possibilitat de negociar un lloguer social per a les 5 famílies que actualment resideixen al bloc en qüestió. En poques setmanes s´hauria de començar a regularitzar la seva situació.

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme recorda que mentre l´administració pública no és capaç d'assumir les seves responsabilitats i garantir el dret a l'habitatge és la ciutadania organitzada qui està garantint aquest dret en una ciutat com Manresa que lidera la classificació de pisos buits a Catalunya, amb un 25% de l'habitatge de la ciutat.

Segons la PAHC, l'Obra Social no s'acaba en el moment de donar sostre a una família. Al contrari, després de solucionar el problema principal és quan comença la feina de veritat: empoderar a les famílies per a que reclamin el seu dret a un habitatge digne, amb condicions d'habitabilitat i salubritat necessàries i dia a dia lluitar per què l'administració posi remei als greus problemes d´habitatge.

Per aconseguir això els blocs recuperats per l'Obra Social PAHC són autogestionats per la pròpia assemblea del bloc sota la tutela i l´empara de l'assemblea de la PAHC Bages mitjançant la comissió d'Obra Social. Una de les tasques importants és garantir el respecte mutu, l'acompanyament, no permetre actituds sexistes ni racistes i la solidaritat entre les veïnes per tal que als greus problemes que ja pateixen les famílies, moltes d'elles sense ingressos, amb menors a càrrec i altres problemes sòcio-econòmics i de salut a sobre, no s'hi afegeixin problemes de convivència que pertorbin la necessitat de viure amb tranquil·litat.

Tot i això al bloc del carrer Montalegre la PAHC assegura que s'ha trobat, a diferència dels altres quatre, que aquesta convivència entre veïnes no ha estat possible d'aconseguir, «cosa que ens obliga, en aquest cas, a posar fi a la campanya d'Obra Social en aquest bloc». El bloc no quedarà buit, ja que les famílies que ara hi viuen romandran vivint allà.

La PAHC considera totalment legítim que hi continuïn vivint famílies i que hi persisteixi el seu ús social. Famílies que esperen que siguin respectades i arribin, el més aviat possible, a legalitzar la seva situació i no patir l'assetjament constant d'un probable desallotjament. «Però com Obra Social no podem seguir donant suport a la comunitat al no haver aconseguit en aquest cas el nivell de respecte, solidaritat i confiança necessaris per construir una opció de futur», asseguren.

La PAHC aprofita per exigir a l'ajuntament de Manresa més inversió en les polítiques socials, doncs l'experiència a la PAHC demostra que a la ciutat hi ha una forta manca d'educadores socials, intervenció directa, treballadores socials a l'espai d'acollida i als altres espais de serveis socials. La precarietat laboral, no permet a les treballadores Socials fer la seva feina en condicions i amb prou eficiència per a moltes famílies que es veuen en una situació molt precària.

Al novembre es va regularitzar la situació deles 14 famílies que viuen al segon bloc ocupat al carrer Girona, i ja disposen de lloguers assequibles durant cinc anys. Tenen, doncs, encara 2 blocs okupats «on les famílies que s'hi estan sí que han comprés i acceptat els principis de la lluita pel dret a l'habitatge que impulsem amb la nostra desobediència a aquest sistema capitalista que prima l'ús especulatiu de la propietat privada per davant de les necessitats bàsiques de les famílies i el seu dret a gaudir d'una llar on poder construir un projecte de futur».