Conèixer els treballadors de cada departament i posar-se al dia dels projectes que hi ha sobre la taula van ser les feines dels nous regidors de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa, d´Esquerra Republicana. A partir d´ara formaran part de l´executiu juntament amb Convergència. Aquest dilluns, formalment, van entrar en escena i van ocupar els seus flamants nous despatxos.

Alguns ja coneixien la casa i ho tenien tot més per mà perquè coneixien des de fa més temps les seves interioritats. Per a altres, bàsicament els qui es van presentar a les últimes municipal, tot era més nou. El nou cartipàs municipal que significa l'entrada d'Esquerra al govern es va aprovar al ple del mes passat, però no va ser fins aquest 1 de febrer que van assumir les seves responsabilitats. Manresa té des d'ara un executiu amb 14 regidors, 8 de CDC i 6 d´ERC, amb responsabilitats executives pels 9 que hi havia fins ara de Convergència. Un més d'Esquerra no té cartera, mentre que Miquel Davins, d'Unió, ha deixat de formar-ne part.

Visita a l´OAE

La primera tinent d'alcalde i presidenta del Grup d'Esquerra, Mireia Estefanell, va visitar l'Oficina d'Activitat Econòmica (OAE), als baixos de l'edifici de l'Ajuntament, ja que a partir d'ara assumirà Promoció Econòmica, i també l'àrea de Participació. «Avui es tracta de centrar-nos a presentar-nos al personal, que ens expliquin què fan i què crema sobre la taula». Estefanell ja va ser regidora a l'oposició el mandat passat, de manera que hi ha temes que no li vénen de nou, assegura, tot i que «a vegades tens idees preconcebudes».

Marc Aloy, de Planejament i Projectes Urbans i Entorn Natural, també és dels qui es coneixen el funcionament de l'àrea que ara presidirà, la d´Urbanisme, a l'edifici nou de l'Ajuntament de la plaça Major. Hi va treballar 4 anys amb una beca de la universitat. D'això en fa 10, va recordar mentre saludava els funcionaris. Ara hi torna com a regidor. Ja fa dies que treballa en el traspàs de competències. «Tornem a ser companys», els va comentar. «Tinc clar que necessitaré molta ajuda i ja podeu comptar que us demanaré moltes coses».

La regidora d'Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària, té el despatx a l'edifici dels Infants. És gran i lluminós, amb terra de fusta i amb l'ascensor que hi passa pel mig. A primera hora del matí va haver d'anar a La Florinda per registrar la seva empremta digital, que li permetrà accedir lliurement a l'edifici. La resta el va passar reunida per repassar l'organigrama i els pressupostos. «Des que m'he llevat que estic reunida», va dir. «Tot serà nou i es tracta d'aprendre. M'he sentit ben rebuda».

Cristina Cruz és regidora d'Ocupació i de la Dona. Té el despatx al Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO), a l'edifici de Casa Caritat de la plaça Cots. Explica que ja va començar a avançar feina la setmana passada, i que no hi havia nervis. «Ja els vaig passar quan van dir quines regidories ocuparíem». Provinent del món de la sanitat i sindicalista, el seu altre punt de treball serà el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (Siad), al carrer de la Canal.

Canvis a Cultura

La nova regidora de Cultura, Anna Crespo, es va trobar una targeta sobre el teclat de l'ordinador de l'anterior responsable de la regidoria, Joan Calmet, desitjant-li molta sort. Té el seu despatx a l'edifici del Casino, i té la intenció de fer-hi canvis. Només entrat, per exemple, va treure un quadre que hi havia a la paret i el va substituir per les lletres que formen la paraula cultura personalitzades i decorades per ella mateixa. «Faré una mica de bricolatge», va dir. Tots els mobles de l'oficina, un armari, prestatges plens de llibres i la taula, són de color blanc, i la cadira és vermella. Al costat hi ha el despatx del cap de la secció, Serafí Vallecillos, amb qui es va reunir una bona estona, i més enllà hi ha l'espai on treballen els funcionaris.

A la tercera planta de l'edifici de La Florinda, seu de la Policia Local, hi ha el despatx del nou regidor de Recursos Humans i Transparència, Jaume Torras. És una gran sala sense columnes on hi ha els treballadors municipals, i en un costat, els despatxos. Entre aquests, el de Torras, més aviat petit i amb llum exterior. El primer dia de treball es va endur el portàtil a la feina perquè acostuma a treballar amb pen drive i els ordinadors de l'Ajuntament no permeten llegir-ne. «És com ha de ser, perquè els pen drive són la principal font de virus», explica. Torras és informàtic. Del seu primer dia de feina explicava que «estic aterrant», i que ja havia mantingut trobades amb el regidor Josep Maria Sala, de qui ha heretat alguna de les seves responsabilitat. «Hem passat del pacte de governabilitat al govern», va recordar Torras.

Els altres vuit regidors del govern municipal són de Convergència, encapçalats per l'alcalde Valentí Junyent. Tots ja formaven part del govern en l'anterior mandat. Es tracta de Joan Calmet, Àuria Caus, Antoni Llobet, Mercè Rosich, Jordi Serracanta, Josep Maria Sala i Olga Sánchez. Alguns també van haver de canviar els despatxos que ocupaven fins ara per adaptar-se a les noves distribucions.