Caminen tranquil·lament al costat dels seus pares i, de sobte, quan trepitgen un paviment ben llis, aixequen les puntes dels peus i es posen a lliscar sobre els talons. Així de fàcil i natural. No porten patins, sinó un tipus de vambes que incorporen una o dues rodetes a la part posterior de la sola i que des de fa uns mesos estan causant furor entre els nens i nenes de casa nostra.

En alguns centres escolars de Manresa el fenomen ha arribat tan lluny que la direcció ha decidit enviar un correu electrònic a les famílies recomanant que els alumnes no portin aquest calçat a l´escola. És el cas de l´escola Puigberenguer de Manresa, que, com ha explicat el seu director, Francesc Martínez, s´hi ha detectat «que la moda augmentant i que aquest calçat representava un perill i dificultava la mobilitat dins i fora de l´edifici, sobretot als passadissos i les escales». Martínez afegeix que les vambes amb rodes, a més, «distreuen l´atenció quan s´està treballant a classe». El director conclou: «no és una prohibició absoluta, és una recomanació que pensem que és pel bé de tots».

Un altre centre que va decidir parlar directament amb els alumnes que en portaven per fer-los entendre que aquell no era el calçat més apropiat per anar a classe és l´Escola Joviat. En el seu cas, però, no es va informar totes les famílies, sinó només els afectats.

D´altra banda, a l´escola La Font, les vambes amb rodetes també han generat debat. El director del centre, Lluís Cano, ha explicat que es va decidir que aquest calçat «era permès a les instal·lacions exteriors (patis), però no a les interiors, on l´alumnat pot caminar amb aquest calçat sense fer-lo servir com a patins». Cano afegeix que l´escola «també demana a les famílies que els dies d'activitat física portin calçat adequat, fet que s'ha fet sempre, no és cap novetat». I afegeix que, malgrat totes aquestes recomanacions, «no és un tema tancat i que encara porta debat, així que, com sempre, el claustre tindrà la darrera paraula i les normes són flexibles».

Una de les persones que han vist créixer el fenomen de les vambes amb rodetes és Mercè Encina, responsable de la botiga de calçat infantil Nuanju, del carrer Nou. Encina explica que la moda va arribar fa un parell d´anys i que les vendes s´han disparat «aquest Nadal». A la botiga Nuanju s´han esgotat les vambes de la marca Heelys, que són les més populars i que valen al voltant dels 70 o 80 euros, però també en venen de més econòmiques, com les de les marques Beppi, les Xti o les Nico Boco, amb uns preus que oscil·len entre els 30 i 40 euros.

Encina comenta que la principal diferència entre les Heelys i la resta de marques és que les primeres «permeten extraure totalment la rodeta de la vamba i s´hi col·loca una tapa perquè funcioni com un calçat normal i de qualitat» i, en canvi, en la resta, «les rodetes queden inserides a la sola, per la qual cosa el calçat sempre pesa una mica més».

Mercè Encina deixa molt clar que aquest «no és un calçat per portar tot el dia, sinó a estones» i comprèn que algunes escoles aconsellin que els alumnes no en portin.