L´Ítaca fa passes per ser una escola-institut

Els pares i mestres pretenen que la línia pedagògica del centre abasti tota l'educació obligatòria

09.02.2016 | 09:05
Famílies de l´Ítaca van acompanyar, ahir, la penjada d´una pancarta al centre per demanar l´escola-institut
Famílies de l´Ítaca van acompanyar, ahir, la penjada d´una pancarta al centre per demanar l´escola-institut

A Catalunya hi ha divuit escoles-institut, una de les quals és a Navàs. Són centres en què els alumnes cursen tota l'educació obligatòria. La majoria estan en localitats petites però també n'hi ha en ciutats grans com Barcelona i Reus. L'escola pública Ítaca de Manresa vol ser un més d'aquests centres. La idea és aconseguir-ho tan aviat com sigui possible.

Ahir a la tarda, famílies de l'Ítaca van acompanyar la penjada a la tanca exterior del centre situat a la carretera del Pont de Vilomara d'una pancarta demanant ser escola-institut, reivindicació que també van aprofitar per fer al carnestoltes infantil de diumenge.

Com a argument principal per voler ser escola-institut exposen evitar el trencament pedagògic i educatiu que representa per als infants marxar a fer la secundària a un altre centre, sobretot tenint en compte que l'escola manresana té una línia pedagògica diferent de la resta; un model d'aprenentatge amb projectes i racons de treball en què cada nen escull en cada moment el seu espai. També exposen com a motiu el valor afegit per a la ciutat que té el centre, que atrau professors d'arreu de Catalunya que s'hi adrecen interessats per aquest model pedagògic alternatiu. Alhora, fan notar que a Manresa aviat mancaran places de secundària, amb la qual cosa aquesta ampliació suposarà una bona solució per poder-hi fer front.

La Comunitat d'Adults i Famílies de l'Ítaca i la de mestres han impulsat el projecte, que ha estat acceptat pel claustre de mestres i pel consell escolar. A partir d'ara, fan notar, comença la feina per aconseguir suport polític. Amb aquest objectiu, el grup que porta el tema més directament, que fins ara s'ha dedicat a recollir informació d'altres escoles-institut com la de Navàs, té demanades entrevistes amb l'alcalde Valentí Junyent; la regidora d'Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich; el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez; i el secretari de Polítiques Educatives del departament d'Ensenyament, el manresà Antoni Llobet.

Les opcions a nivell d'infraestructura per fer front al salt d'escola a escola-institut també les han començat a estudiar. Expliquen que fins al centre es va desplaçar un tècnic d'Urbanisme de l'Ajuntament per veure les possibilitats. Es pot reduir una línia de primària (que només n'hi hagi una de P3), tenint en compte el descens de la natalitat i, en conseqüència, de la demanda; o ampliar horitzontalment l'edifici (agafant l'espai agrari del voltant per construir-hi mòduls) o verticalment. Aquest curs hi estudien 392 infants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

La nova actuació consisteix en la rehabilitació de les façanes interiors del claustre. Avui s'ha...

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

Empreses dedicades a l'aïllament de les cases s'afegeixen al boom de la biomassa a l'Ecoviure

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

L'activitat s'incloïa en la fira i en la Manresa Solidària

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema