Quantes persones formen l´operatiu per demostrar empadronaments?

Quan n´hi posem més és els caps de setmana amb 3 persones. Els de cada dia hi ha gestions que es fan telefònicament i presencialment i són una o dues persones.

Quants dies i quants empadronats falten?

El termini per presentar al·legacions és dimecres que ve. La discordança és de 508 persones, de les quals 322 són persones estrangeres amb permís de residència comunitari, que és una targeta per 5 anys, i Madrid quan passa aquest temps automàticament els treu del cens i no fa cap gestió per veure si continuen aquí o no. El segon col·lectiu és de 50 que han estat donats de baixa per algun error en el cens. El tercer grup són 133 estran-gers no comunitaris sense permís de residència permanent que han de renovar el padró cada 2 anys i si no ho fan se´ls dóna de baixa. D´aquests, la majoria temem que no seran recuperables i es donaran de baixa del cens.

Això vol dir que no s´aconseguirà convèncer l´INE que Manresa té més de 75.000 habitants?

Amb les dades que tenim i els resultats que estem obtenint se´m fa difícil pensar que puguem posar-nos per sobre dels 75.000 habitants. En cap cas sumarem els 346 que necessitem.

Si el que hi ha en joc és perdre 3,5 milions d´euros, no semblaria més lògic destinar-hi 30 o 40 persones, i no 3 o 4?

Tenim els recursos que tenim i no es tracta d´enviar a qualsevol. A la gent que hem d´arribar acabarem arribant-hi. Sabem que el resultat que obtindrem al final en cap cas sumarà tots els que caldrien.

Com és que es va pensar que la data que comptava per a la revisió de la categoria de ciutat de més de 75.000 habitants era la de l´1 de gener del 2016 i no la de l´1 de gener del 2015?

Aquesta és una interpretació que es va fer des dels serveis jurídics i que després s´ha esmenat.

En què consisteix la demostració (amb quines proves documentals) que l´1 de gener del 2015 vivien a Manresa?

Si la gent és aquí i vol continuar aquí, el que ha de fer és demanar la renovació del permís de residència.

Quin dia va començar l´operatiu?

Dijous o divendres passat, després que detectéssim aquesta situació per l´oficina virtual del ministeri, ja que en cap cas ens ha enviat cap mena de comunicació informativa.

L´afectació pressupostària ja serà per al 2016? El pressupost comptava amb aquests 878.000 euros? Les previsions econòmiques d´Hisenda a mitjà termini també hi comptaven?

Sí, estaven imputats com a ingressos en el pressupost d´aquest any, i sí, haurem de refer segons quines previsions perquè comptàvem amb aquests diners i els exercicis s´han de tancar en positiu.

Quins tràmits s´han fet davant l´INE des del ple de desembre fins ara perquè tingués en consideració la dada de l´Ajuntament de 75.163 persones?

El que s´ha fet és parlar de criteris amb l´INE per veure com interpretaven alguns elements. Ells consideren que els que tenen la residència comunitària, si no la renoven passats 5 anys, els donen de baixa sense fer cap gestió. Si a nosaltres ens haguessin avisat amb temps, el que estem fent de pressa i corrents ho hauríem pogut fer amb temps, però no ha estat el cas. Ens hem trobat de cop i volta en un termini minso, reaccionant com bonament hem pogut. Sense que ningú sigui culpable de res, però la situació és aquesta.

L´INE ha canviat de criteri en el tema dels estrangers als quals ha caducat el permís de residència? És un criteri nou? Perquè si no és nou, com és que el padró comptabilitza unes persones que després l´INE descarta?

El cert és que el nombre absolut de discrepància que hi ha hagut aquest any crec que és superior al d´anys anteriors. No era de preveure que ens sortís un diferencial de 508 habitants quan l´habitual és de 150 o 200. Si hagués anat així, amb el paquet que tenim pràcticament ho cobriríem. El cert és que les possibilitats de recuperació no donaran joc per arribar als 346 que falten i quedarem vorejant per sota dels 75.000 habitants.

Si els criteris no són nous sembla un mal negoci que el padró comptabilitzi unes persones que l´INE fa decaure, no?

És que el problema no és aquest, sinó que a l´Ajuntament no sabem, fins que ho demanem al ministeri i ens ho diu, quins són els criteris per descartar 508 empadronaments que nosaltres havíem considerat vàlids. A partir d´aquí el que hem intentat és salvar el diferencial seguint els criteris de Madrid i actualitzar la situació per poder rebatre-ho. Però això no passa fins que no demanes la informació i te la donen.

Heu rebut comunicació del ministeri d´Hisenda sobre la quantitat exacta de diners que es deixaran de rebre?

No, és un càlcul que s´ha fet des d´Intervenció amb la informació que tenim.